Elza
-4 °C
4 °C

Gyurcsány továbbra is kitüntetné Horn Gyulát

2007.07.03. 16:58
Tiszteletben tartja a kormány az Alkotmánybíróság döntését, de a miniszterelnök továbbra is kitüntetést adna a 75 éves Horn Gyulának.

A kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, de a miniszterelnök szándéka Horn Gyula kitüntetésével kapcsolatban nem változott, mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Elmondta, Gyurcsány Ferenc érvei amellett, hogy Horn Gyula megkapja a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozatát, nem változtak.

Szerepek

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök az indoklásban kiemelte Horn Gyula szerepét az alkotmányos rend megszilárdításában, Magyarország euroatlanti csatlakozásának előkészítésében, valamint a demokratikus átmenet békés biztosításában, nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet-Európa más országaiban is.

A volt kormányfő 1956-os szerepvállalásának megítélésével kapcsolatban kijelentette, 1994-ben a választók többsége ennek tudatában szavazott arra a pártra, amelynek Horn Gyula volt a miniszterelnök-jelöltje, ami azt jelenti, hogy megbocsátottak neki.

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, ha egy kérdést már sikerült a múltban tisztázni és lezárni, akkor nem célszerű még egyszer ugyanabba a folyóba belelépni. Senkinek nem jó az, ha feleslegesen irritálják a közvéleményt, tette hozzá.

Kisbarnaki Farkas Ferenc szerepe

Varga László szocialista parlamenti képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: az államfő nem adott hangot aggályának, amikor 2006 őszén posztumusz kitüntette Kisbarnaki Farkas Ferencet, "aki a visszavonuló magyar katonákra tűzparancsot adott ki a második világháborúban, Szálasi Ferenc elhelyezési kormánybiztosa volt és a sopronkőhidai perben a hadbíróság elnöki tisztét is betöltötte".

Erre reagálva a köztársasági elnöki hivatal azt tudatta, Kisbarnaki Farkas Ferenc 2006 őszén nem posztumusz kitüntetést kapott, hanem a köztársasági elnök - a honvédelmi miniszter előterjesztésére - eredeti rendfokozatát posztumusz helyreállította a néhai vezérezredesnek.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett döntése szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban levélben javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy 75. születésnapja alkalmából tüntesse ki Horn Gyulát, külügyminiszterként és miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

A törvényes rendet védte

Sólyomnak viszont ez a javaslat nem tetszett, mint a sajtófőnöke elmondta, Sólyom László aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését, mert 1956-os tevékenysége ellentétes a magyar köztársaság alkotmányának értékrendjével. Az államfő sajtófőnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy 2006 októberében a Die Welt című német lapnak Horn azt nyiltakozta: 1956-ban a pufajkás osztagban a törvényes rendet védte.

Horn Gyulát öt évvel ezelőtt már Medgyessy Péter is kitüntetésre javasolta, ezt Mádl Ferenc akkori államfő fúrta meg.