Forgalomkorlátozások az Európa-híd miatt

2003.03.13. 12:43
A Duna Margit-híd és a Parlament közötti szakaszán szombaton a honvédség szentesi műszaki dandár hídverői megkezdték az Európa-híd összeszerelését. Az uniós népszavazási kampány szimbólumául szolgáló pontonhídon vasárnap este 10 óráig bárki ingyen átkelhet. A híd építése alatt és felverése után is jelentős forgalomkorlátozás lép életbe Budapest egyes közútjain.
Mint arról beszámoltunk, a honvédség és az Európa Unió Kommunikációs Közalapítvány egy pontonhidat állít fel március 14-től 16-ig a Dunán, a Kossuth tér és a Batthyány tér közötti szakaszon. A híd március 14-én pénteken a kora estére készül el. A híd parancsnoka az Indexnek elmondta, hogy a másik három elem csütörtök délután érkezik meg, és az összeszerelést a budai oldalon kezdik meg. A Duna két partján "parkoltatott" két nagy tagot az avatás előtt zárják össze.

További forgalomkorlátozásra kell számítani

Tekintse meg galériánkat
A híd építése alatt és felverése után is jelentős forgalomkorlátozás lép életbe Budapest egyes közútjain, valamint a hajóforgalomban a Duna budapesti szakaszán szerda déltől hétfő kora estig. Az útlezárásokról és a forgalomkorlátozásokról a rendőrség közlekedési táblákat helyez el.

A pontonhidat Ercsiben hat részre szedték a katonák, és március 12-én három aknamentesítő hajóval vontatták fel az első három elemet. Szerdán jelentős fennakadásokat okozott a pesti oldalon az alsórakpart forgalmában az Európa-híd építésének előkészülete. Szerda este hosszabb-rövidebb időszakokra teljesen leállt a forgalom.

A szentesi dandár eddig csak a Tiszán, illetve Bosznia-Hercegovinában, az egykori hadműveleti területen épített hasonló létesítményeket. Idén kiképzési feladatként egy dunai híd felverését tervezték. Az Európa Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) felkérésére a hatvan folyami és két parti hídtagból álló hatvantonnás hidat a Parlament előtt állítják fel.

A korláttal és szélforgókkal díszített hat és fél méter széles építményt március 14-én 20-23, március 15-16-án pedig 7-13, valamint 15-23 óra között használhatják majd a gyalogosok.

A miniszterelnök nyitja meg

Klikk a képre!
A hídon naponta 120 ezren kelhetnek át gyalogosan, a nézelődők biztonságáról másfél méter magas korlát, biztonsági személyzet és vízirendőrök gondoskodnak. Ha az időjárás engedi, a Budai parton felállított színpadon pénteken és szombaton kulturális rendezvények is szórakoztatják a közönséget. A hidat a hajóforgalom átengedése miatt szombat és vasárnap délután 2-2 órára szétkapcsolják.

A hidat péntek este Medgyessy Péter miniszterelnök és Pat Cox, az Európai Parlament elnöke nyitja meg.

A járműforgalom elől lezárja a rendőrség:
Március 13-án 22 órától március 14-én 6 óráig a Budai alsó rakpart az I., Halász utca és a III., Mozaik utca között.
Március 13-án 22 órától március 17-én 6 óráig a Budapest V., Markó utcai le- és felhajtó.
Március 13-án 22 órától március 14-én 2 óráig a Budapest V., Pesti alsó rakpart a Garibaldi utca és a Margit híd felhajtója között.
Március 14-én 19 órától március 17-én 2 óráig a Budapest V., Pesti alsó rakpart a Garibaldi utca és a Margit híd felhajtója között.
Március 14-én 19 órától március 15-én 23 óráig a Budapest II., Bem felső rakpart a Csalogány utca és a Ganz utca között.
Március 14-én 8 órától március 16-án 6 óráig a Budapest II., Vitéz utca a Bem felső rakpart és a Fő utca között; a Nagy Imre tér a Bem felső rakpart és a Fő utca között.
Március 16-án 22 órától március 17-én 6 óráig a Budai alsó rakpart a I., Halász utca és a III., Mozaik utca között.

A jelzőtáblák ellenére tilos helyen parkoló gépjárműveket a rendőrség a Budapest, XIV., Írottkő parki telephelyre szállíttatja. Az elszállított járművekről a 383-0700, vagy a 383-0770 telefonszámon lehet érdeklődni!  • Tippek
  • Biztosítás