Európa-híd kokárdával, sztárpárokkal

2003.03.06. 15:35
Mintegy 46 millió forintot fordít az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) az Európa-híd felállítására. A látványelemekkel feldíszített katonai pontonhid március 14-től 16-ig áll majd a Dunán, a Kossuth tér és a Batthyány tér között. A tervek szerint nappal ünnepi színhely, éjszaka kivilágított látványosság lesz a híd. A Supergroup csak dicsőséget és részvételi lehetőséget kap a kokárdás szélrózsa és tüzes parádé ötleteiért. Sztárpárok is lesznek: Friderikusz, Győzike, Tilla és a többiek.
Suba János, a közalapítvány ügyvezető titkára egy sajtóbeszélgetés keretében ismertette a híddal kapcsolatos terveket. A hidat az Európai Uniót népszerűsítő kampány részeként építik meg, és a közalapítvány szándéka szerint a népszavazási "lelkesítő" kampányának induló helyszíne, egyben a szimbóluma is lesz.

Híd, ami összeköt

Suba János elmondta, hogy március közepétől indítják az EU-s kampány második körét, melyben az új kampányanyagok már nem a kérdésekre épülnek, hanem a választási részvételre buzdítanak. A kampányanyagok központi üzenete ugyanaz lesz, mint amit a híd is szimbolizálni hivatott: a csatlakozás ügye kösse össze a bal és a jobb partot. "Különböző világnézetű emberek is lehetnek ugyanazon a véleményen a csatlakozással kapcsolatban, és reményeink szerint a csatlakozás összeköti szembenálló politikai erőket, a konzervatív és a liberális gondolkodású embereket" - hangoztatta Suba János.

Az ügyvezető elnök bejelentette, hogy már megkapták az építéshez szükséges összes engedélyt, és a híd felállítását már csak az időjárás gátolhatja meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, a hidat a honvédség építi egy szokásos kiképzési gyakorlat részeként, saját büdzséjének terhére. Az extrákat az EUKK finanszírozza: mintegy 46 millió forintot fizet ki különböző alvállalkozóknak a látványelemekért, a programokért, a technikáért. A tájékoztatás szerint a korábbi sajtóhírekkel ellentétben a Miniszterelnöki Hivatalnak semmi köze a hídhoz.

Költségek

A híd leglátványosabb eleme lesz a 132 tagból álló "gigantikus, nemzetiszín szélforgósor", illetve a 100 EU zászló, melyekért 12 millió forintot fizet a közalapítvány. Az éjszakai fáklyázás 2,3 millióba, a műszaki lebonyolítás 7 millióba, az energia 1,2 millióba, a híd különböző áthidaló elemei 3,5 millióba kerülnek. A közalapítvány további 20 milliót fizet majd ki a műsorokért. Az ügyvezető szerint az ötletgazda Supergroup csoportnak nem fizetnek semmit: "az övéké lesz a dicsőség, illetve, hogy szerepelhetnek a szombati reggeli ünnepélyes megnyitón."

Fridi, Győzike, és a többiek

Suba János elmondta, a hídon folyamatosan lesznek látványosságok: gólyalábas emberek sétálnak majd oda-vissza, árusok az EU tagországok nemzeti ételeit kínálják, és hídtörténeti bemutatót is hallgathat az ünneplő publikum. De tiszteletüket teszik a megnyitón az EUKK következő kampányának népszerű szereplői is, a "sztárpárok". Az ügyvezető elmondta, hogy ilyen pár lesz többek között Vitray Tamás-Friderikusz Sándor, Töröcsik Mari-Gáspár Győző, Till Attila-Stohl András.

Szombaton és vasárnap napi 120 ezer ember kelhet át a hídon. A zárónapon, 16-án a tagállamok és a csatlakozó országok nagykövetei, illetve a megyei önkormányzatok képviselői kapnak egy-egy "gigantikus, nemzetiszín szélforgót" ajándékba.

A hétvégén 8-tól 12-ig, illetve 16-tól 22 óráig lehet sétálni a hídon. Éjszaka és napi 4 órára a hajóforgalom átengedése miatt kell lezárni a pontonhidat.  • Tippek
  • Lakáshitel