Blokád nyolctól tízig

2007.10.26. 10:09

Fontosabb részletek
  • Nyolc óra után négy perccel tüntetők zárták le az Erzsébet hidat.
  • Száz demonstráló előbb az Astoria, majd a Blaha Lujza tér forgalmát bénította meg.
  • A tüntetők napközben járókelők és buszra várók közé vegyültek a Ferenciek terén, de újabb blokádhoz már kevesen voltak.
  • A rendőrség kora estig 82 embert vett őrizetbe.
Tekintse meg nagyobb méretben!
Az oszlatás képei
Az oszlatás képei

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Fidesz tökéletesen egyetért Rogán Antal belvárosi polgármesterrel, aki tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy az Erzsébet híd lezárására való felhívás törvénytelen cselekedetre buzdít. Ma ennek kísérlete meg is valósult, amit mi teljes egészében elfogadhatatlannak tartunk. Ez Szijjártó Péter, Fidesz-szóvivő közleményében áll.
  • Újabb budapesti helyszínek, a Pesti alsó rakpart, a József Attila utca, a Vámház körút és az Astoria által határolt körzet elkerülésére figyelmezteti az embereket a Rendészeti Biztonsági Szolgálat a rendőrség internetes honlapján pénteken délelőtt háromnegyed tízkor közzétett közleményében.
  • A rendőrök visszafoglalták a Blaha Lujza teret, jelentette tudósítónk. A villamos is továbbment. Megállítani úgy sikerült, hogy eléállt két fiatalember és fotóztatta magát. A csoport most a járdán a Keleti pályaudvar felé indult.


  • A rendőrök sorfalat állnak a Kossuth Lajos utcában az Astoriánál. A kiskörúton járhatnak az autók. Nem lehet közlekedni a Rákóczi úton sem az Astoria és a Blaha között.
  • A 2-es metró nem áll meg a Deák téren.
  • A Keletinél, a Rákóczi út végén parkoló csapatszállító járművekbe visszaszálltak a rendőrök, a forgalom is elindult. Tudósítónk szerint a demonstrálók a járókelők közé vegyülhettek, mert jelenleg nem látható sehol csoportosulás.
  • Az MTI egyik tudósítója arról számolt be, hogy árpádsávos zászlókat tartó tüntetőket köpködtek meg járókelők és kiabáltak feléjük, amiért megbénították a forgalmat és nem tudnak a megszokott módon közlekedni. (MTI)
  • A Kossuth Lajos utcában megindult a forgalom, lehet menni az Erzsébet híd felé is. Az Astoria környékén csapatszállító rendőrteherautók cirkálnak.
    Mindenki figyeli az eseményeket
  • Szirénázó vízágyúk és csapatszállító teherautók robogtak el az imént a Kossuth tér felé a Podmaniczky utcában.
  • Az MSZP frakcióvezetője szerint semmilyen politikai indulat nem adhat menlevelet arra, hogy "félkótya őrjöngők túszul ejtsék a várost". Lendvai Ildikó közleményben azt írja, hogy várja azoknak a megszólalását, akik eddig idén októberben kizárólag a rendőröket tartották szükségesnek figyelmeztetni." (MTI)
  • Eddig a Blaha Lujza térről nem engedték a forgalmat a Ferenciek tere irányába, a csuklós 7-es buszok a Keletinél fordultak vissza, mindez káoszt okozott a közlekedésben. Most azonban feloldották a lezárások egy részét. A Keleti felé egy sáv még le van zárva, a belső sávban csapatszállító autók parkolnak, a rendőrök bent ülnek a járművekben. Még mindig sok az újságíró és a bámészkodó.
  • A HavariaPress szerint a rendőrség az éjszaka egy tolólapos teherautót vitt a Kálvin téri metróépítkezés területére. A hókotrót egy esetleges barikád felszámolásánál vetették volna be. Tavaly október 23-án egy hasonló teherautó törte át a Ferenciek terére összehordott barrikádot.
  • A Deák téren, a Ferenciek terén és az Astoriánál is megáll a metró, már csak a Blaha Lujza téren nem lehet le- és felszállni. A BKV fődiszpécsere szerint azonban rövidesen a Blahán is visszaáll a rend. Elmondta azt is, hogy az állomásokat a rendőrség kérésére zárták le.
  • A blokádokban résztvevők közül kb. húszan a Ferenciek terénél, a Jégbüfé előtt gyülekeznek.
    A délelőtt összes képe
  • A Keleti pályaudvaron 30-40 rendőr vár a Füzesabony felől érkező vonatra, amin a Hír tévé szerint szkinhedek érkeznek.
  • Nem voltak szkinhedek a Keletiben várt vonaton, a rendőrök el is hagyták a peront. Az egyik rendőr azt mondta a másiknak, hogy Rákoson leszálltak.
  • A Füzesabonyból érkező vonatnak csak a Keletiben kellett megállnia, Rákoson nem állt meg, így a várt szkinhedek sem szállhattak ott le.
    Fotó: Huszti István
  • A Ferenciek terénél gyülekezett hatvan tüntető, akik korábban az Erzsébet hídtól a Blaha Lujza térig vonultak. Rendőrök özönlötték el a teret, igazoltatni kezdtek, a tüntetők elszivárogtak.
  • Pörögnek a vélemények, az eseményeket a jobbos, balos és másféle blogok is elítélik persze, de sokféleképpen és gyakran szórakoztatóan.

    A plasztikus nevű Bazdmegblog a még plasztikusabb Foglalod a kurvaanyádat címmel tudósít, kedvcsináló idézetünk: "Alig várják, hogy megjelenjen a tüntetésen egy kamera és belebüdöszsidózhassanak."

    Bohóckodnak az Erzsébet-hídon, írja az egykori fidelitasos UFI-ból lett Reakció. Tudják, akiknek nyomtatott újságjuk is van.

    Autók összetörése gáz, és a hidas dolgot is hagyjuk már - mondja a "középen-enyhén-jobbra álló" Pascal.

    Ha kíváncsi még több és még keményebb blogos véleményre, nézze meg blog.hu címoldalát, ahol a szélsőjobbosoktól a csegevaristákig mindenki mondja a magáét!

  • A Ferenciek téri Jégbüfé körül lezárták a környéket, a járókelők nem értik, mi történik.
    Fotó: Huszti István
  • Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-helyettes átment a Ferenciek téri aluljárónál, köszönt az újságíróknak, rendőröknek, tüntetőknek, majd tovább ment.
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Vagy lincs- vagy rendszerváltó hangulatba, esetleg mindkettőbe került az MSZP a blokád miatt. A kormánypárt weboldalán ugyanis meghökkentő publicisztika jelent meg, azzal a tételmondattal, hogy "Miért nem tudjuk agyba-főbe verni őket?" Az európai értelemben vett vérszomj eddig nyíltan nem jellemzte az erőszakot méterenként elítélő pártot, a halálmetálos szubkultúra nevében csak üdvözölni tudjuk a váltást. A csodás kis írásra a Reakció posztja hívta föl figyelmünket. Olvassanak a blogokat, majdnem olyan jó, mint könnygázfelhőben katasztrófaturistáskodni!
  • Miután a rendőrség megtisztította a Ferenciek Tere Petőfi Sándor utca felé eső oldalát, a tüntetők átszivárogtak a Károlyi utca felöli oldalra, ahol most a rendőrség tömeges igazoltatásokba kezdett. Tudósítónk jelentése szerint ezekben a pillanatokban húsz rendőr jegyzeteli ötven, magát járókelőnek álcázó, de reggel óta a tömeggel haladó személy adatait.

    Tömeges igazoltatás és előállítások a Ferenciek terénél
  • A rendőrség 6-8 tüntetőt megbilincselt a Ferenciek terén, mindannyiukat előállították. Az aluljáró le van zárva, a Kossuth Lajos utcán is csak egy-egy sávban halad a forgalom. A többi sávban a rendőrség járművei parkolnak.
  • Egy tüntetőt elvetettek a rendőrök a Ferenciek teréről, a magukat járókelőknek álcázott demonstrálók ezt füttyel, és skandálással (ÁVH!, ÁVH!) fogadták.
  • Ötvennégy embert állított elő a rendőrség a péntek reggeli engedély nélküli tüntetésekkel kapcsolatban, közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány.

    A előállítottak között van Gonda László és B. Gábor (a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetői), Novák Előd (a Jobbik volt szóvivője), D. Ervin (Kossuth térről ismert tüntető), a Tomcat néven ismertté vált P. Tamás, valamint Fáber Károly (a Rendszerváltó Fórum vezetője).

    Jelenleg is zajlanak olyan rendőri intézkedések, amelyek következtében további előállítások várhatóak. Az előállítás okai között szerepel a gyülekezési joggal való visszaélés, néhány esetben a garázdaság szabálysértésének a gyanúja, a rendzavarás, valamint a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség.
  • Demszky Gábor budapesti főpolgármester arra bíztatja a blokád miatt kárt szenvedetteket, hogy követeljenek kártérítést a tüntetőktől. A főpolgármesteri hivatal jogsegélyszolgálatával segíti majd a blokád károsultjait. A hét eleji rongálások miatt kárt szenvedetteknek is segíteken. Az ügyfélszolgálatnál szakértők és ügyvédek segítenek majd minden károsultnak a polgári peres eljárás megindításában. Demszky felszólította a BKV-t és a Lánchídon intézkedő tűzoltóságot is, hogy szintén pereljék be károkozásért a tüntetőket. Azt is vizsgálja, hogy az elmaradt idegenforgalmi adó bevételeket is ráverje a tüntetőkre.

    A főpolgármester szigortítaná a szabálysértési tételeket is, hogy a kiszabható bírság arányban legyen az okozott kárral.

    (Független Hírügynökség)
  • Bencze József országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy tüntető csoportok a nap folyamán újabb akciókat terveznek a rendőrség információi szerint. Bencze a határőrséggel együttműködve délutántól éjfélig összehangolt közbiztonsági és idegenrendészeti akciót rendelt el Budapesten.

  • Tovább növekedett a délelőtti hídblokád és belvárosi be nem jelentett tüntetések kapcsán előállítottak száma. Már 66 embert állítottak elő. A rendőrség továbbra is fokozottan ellenőrzi a közterületeket.

  • A Fidesz elnöke szerint az embereknek el kell jutniuk a munkába, ha valaki ezt meg akarja akadályozni, annak törvényes és törvénytelen formái is vannak. A törvénytelen megoldásokat a Fidesz visszautasítja. Az ellenzéki vezető ugyanakkor hozzátette: a törvényes rendnek az emberek érdekeit kellene szolgálniuk, ám Magyarországon most nem ez a helyzet. Ennek az állapotnak a megváltoztatását azonban csak törvényes eszközökkel képzelik el a fideszesek. (Független Hírügynökség)