Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hiller Istvánnal hozták össze a 'román kémnőt'

2005.08.23. 15:58
Egy Hiller Istvánról és a feltételezett román kémnőről, Szatmári Ildikóról a Reggelben közölt közös fényképre utalva a TV2-ben Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kijelentette, hogy nincs arra adat, amely "a képben megfogalmazott sugalmazottakat alátámasztaná". Szerinte a két - volt és egy jelenlegi - miniszterrel intim viszonyt fentartó kémnő históriája kitaláció.

Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) volt elnöke megdöbbentőnek és felháborítónak tartja, és határozottan visszautasította, hogy összefüggésbe hozták őt egy kémtörténettel.

A sztori


Szatmári Ildikó és Bálint-Pataki József, volt HTMH elnök az Apáczai Közalapítvány ülésén
Egy nemzetbiztonsági átvilágításon kiderült, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalának egyik munkatársa - a gyanú szerint - a román hírszerzésnek dolgozott. A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint az NBH arról is információkat szerzett, hogy Sz. I. (Szatmári Ildikó) munkája közben több vezető állami tisztségviselővel is intim kapcsolatba került.

Bálint-Pataki József, akit egészségügyi okok miatt, saját kérésére, július elsején mentett fel elnöki tisztéből a külügyminiszter, az elmondta, elkeseredett, hogy ilyen színvonalú koholmányok, képtelenségek jelenhetnek meg egy országos napilapban. Mint mondta, korábban, valamikor a '90-es évek elején, szélsőséges román lapokban olvasott arról, hogy ő magyar titkosszolgálatok ügynöke lenne. Leszögezte, elnöksége alatt, azaz 2002 júliusa és 2005 júliusa között a hivatal egyetlen munkatársával szemben sem vetődött fel nemzetbiztonsági jellegű probléma.

Egy képen a miniszterrel

A Magyar Nemzet úgy tudta, Sz. I.-t és férjét a hazai nemzetbiztonság "kiszorította az országból". A hírbe hozott férj viszont az Indexszel közölte, hogy Magyarországon él - nemrég kapott letelepedési engedélyt.

Szatmári Ildikóról és Hiller István volt kulturális miniszterről közösen készült képet jelentetett meg kedden a Reggel című lap. Szatmári, aki egyebek mellett az oktatási tárca főtanácsosa is volt, a lap szerint két (egy jelenlegivel és egy volt) miniszterrel is intim viszonyt folytatott.

Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár kedden a TV2 Mokka című műsorában a Hiller-Szatmári közös fénykép alapján felvetett állításra, hogy "történt valami, és ez ez közbotrány", azt mondta, "nincs olyan adat, amely a kép által megfogalmazott sugalmazásokat alátámasztaná. Az államtitkár szerint ebben a formában az egész ügy kitaláció.

Megkerestük az MSZP-t amelynek az elnökét hírbe hozták, de a párt sajtóosztályán csupán annyit közöltek, nincs mondanivalójuk.