Vállalkozásba adnák a Nógrád megyei kórház három egységét

MTI
2004.03.12. 15:21
Eredményes pályázatok esetén vállalkozási formában működik ez év nyarától a salgótarjáni Szent Lázár Kórház radiológiai, gyógyszertári és mosodai egysége. A jelentős kiadáscsökkentési intézkedéseket az intézmény feszített pénzügyi helyzete miatt kell meghozni - nyilatkozta a kórház főigazgatója.

A fenntartó Nógrád megyei közgyűlés csütörtöki ülésén hagyta jóvá az elképzelést, a testület áprilisban tárgyalja meg a bérleti szerződések tervezetét. A majdani szolgáltatókat pályázati úton választják ki - mondta Bercsényi Lajos. Hozzátette: nem privatizációról van szó, hanem feladatokat szeretnének bérbe adni.

A főigazgató közölte: a kórház nehéz anyagi helyzete miatt kényszerültek arra, hogy egyes tevékenységeket vállalkozásba adjanak. Példaként elmondta: csak az aktív fekvőbeteg ellátásban havi 25 millió forintos a fedezethiány, amit a teljesítménykorlátozás miatt nem lehet a betegforgalom növelésével ellensúlyozni.

A radiológia, a mosoda és a gyógyszertár vállalkozásba adásával évi 80 millió forintos lenne a becsült megtakarítás, az ingatlanok és az ingóságok bérbeadásából pedig 72 millió forintos bevételre lehet számítani tájékoztatott Bercsényi Lajos.