A Vér és Becsület perli a Népszavát

MTI
2004.05.03. 12:16
A Vér és Becsület Kulturális Egyesület, illetve jogi képviselője összesen kétmillió forintos nem vagyoni kártérítést követel a Népszavától egy bírósági tudósítás miatt abban a polgári perben, amely a Fővárosi Bíróságon kezdődött meg hétfőn.

A napilap 2003. március 27-én az ügyészségnek a Vér és Becsület Kulturális Egyesület feloszlatása érdekében indított polgári perének első tárgyalásáról tudósított. A Vér és Becsület azért perelte be a Népszavát, mert véleménye szerint személyiségi jogot sért, hogy az egy évvel ezelőtti tudósításban csak az ügyészség álláspontját jelenítették meg, az egyesületét nem. A kereset szerint az egyoldalú tudósítás hamis színben tüntette fel a szervezetet, sérti jó hírnevét. Mindezért egymillió forint nem vagyoni kártérítést kér a Vér és Becsület.

További egymillió forintos nem vagyoni kártérítésre kéri kötelezni a Népszavát a perben a szervezet jogi képviselője is, mert hozzájárulása ellenére közölték fényképét a lapban, s így álláspontja szerint visszaéltek képmásával. A hétfői tárgyaláson kiderült, hogy az eljárás alperese, a Népszavát a perbeli cikk megjelenésekor kiadó cég jelenleg végelszámolás alatt van, így a per érdemben meg sem kezdődött. A felperes vélhetően megfontolja, hogy fizetőképes alperest válasszon az eljáráshoz. A Vér és Becsület kontra Népszava személyiségi jogi per várhatóan ősszel folytatódik a Fővárosi Bíróságon.