Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kovács: hamarabb is hazajöhetnek a magyar katonák Irakból

MTI
2004.06.24. 10:20
A magyar külügyminiszter nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonai kontingens a mandátuma lejárta előtt hazatér Magyarországra.

"A remény most nagyobb arra, hogy az iraki helyzet kedvezően alakul; itt legfeljebb arról lehet szó, hogy a mandátum lejárta előtt - ami ugye az év vége - esetleg azért jöhetnek haza a magyar katonák, mert már nem szükséges a jelenlétük" - mondta a Medgyessy Péter miniszterelnökkel együtt hivatalos látogatáson az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó Kovács László a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának telefonon.

A külügyminiszter szavai szerint ez egy optimista forgatókönyv, de minden esetre sokkal jobb, mintha azért kellene hazajönniük a katonáknak, mert annyira romlik a biztonsági helyzet Irakban, hogy nem tudnák ellátni többé feladatukat.

Kovács László riporteri kérdésére válaszolva azt mondta: Medgyessy Péter miniszterelnöknek nem volt olyan szándéka, hogy amerikai útja során újabb vállalásokat tegyen Magyarország részvételére az iraki misszióban. George Bush amerikai elnök nem is kért ilyet - tette hozzá a külügyminiszter.