Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Erzsébet hídra vonult a Lelkiismeret '88

Index, MTI
2004.07.04. 17:31
Az Ébredés napja néven tüntetést szervezett vasárnap délutánra Lelkiismeret '88 csoport. 2002-ben ezen a napon tüntetők eltorlaszolták az Erzsébet hidat, az áprilisi választások tisztaságát megkérdőjelezve.

A mintegy 600 fős tömeg öt órakor vonult át erős rendőri kíséret mellett a Döbrentei térről az Erzsébet hídra. A rendőrség közlése szerint a híd Pestre menő buszsávját lezárták a forgalom elől.

A tüntetők előzőleg meghallgattak több szónoklatot az "elcsalt parlamenti választásról". Felszólalt Franka Tibor újságíró, a "házigazda" Budaházy György. A csoport elnöke szerint céljuk "megemlékezni a két évvel azelőtti, Erzsébet hídi blokádról, de az aktuális kérdéseket sem akarják kikerülni".

A rendőrség a bejelentett rendezvényt tudomásul vette. A budai hídfő közeléből Gergényi Péter rendőrfőkapitány is figyelemmel kísérte a demonstrációt.

A rendezvényen a szervezők szóváltásba keveredtek egy magát orvosnak nevező nővel, aki a mikrofonhoz lépve hangot akart adni annak a véleményének, miszerint egy ilyen demonstráció az adófizetőknek sok pénzébe kerül. A szervezők a nőt elvezették.

A tömegből sokan kiabáltak, fütyültek a rendőröknek. Az egyik szónok szerint "bárki parádézhat Budapest utcáin, csak ők nem".

A bíróság egy hónapja hozott ítélete szerint jogellenes volt a rendőrség részéről, amikor decemberben a Lelkiismeret '88 Csoport fáklyás felvonulását Medgyessy háza elé feloszlatta, mivel a szervezet bejelentését a tüntetésről a BRFK nem utasította el.