Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gergényi törvénytelenül tiltotta be a Magyar Jövő Csoport korábbi tüntetéseit?

Népszabadság
2004.09.30. 07:51
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet levélben fordult Gergényi Péterhez, Budapest rendőrfőkapitányához azzal a kéréssel, tájékoztassa őket a Magyar Jövő Csoport által szervezett öt demonstráció megtiltásának okairól - írja a Népszabadság. A TASZ szerint a Magyar Jövő Csoport szeptember-októberre az Erzsébet térre öt tüntetést jelentett be, Gergényi azonban a demonstrációkat "a (gyalogos) közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva betiltotta".

A TASZ szerint a rendőrfőkapitány egy több hónapja hatályon kívül lévő törvényi rendelkezésre hivatkozik, ugyanis 2004. május 1-jétől csak akkor lehet megtiltani rendezvény megtartását, ha a "közlekedés más útvonalon nem biztosítható". A TASZ álláspontja szerint felháborító és a jogállamisággal igen nehezen összeegyeztethető, hogy a főváros rendőrkapitánya csaknem öt hónappal a gyülekezési törvény megváltozása után a törvény korábbi, ma már hatályban nem lévő szövegére hivatkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?