BRFK: törvényes volt a Magyar Jövő Csoport eddigi tüntetéseinek betiltása

Népszabadság
2004.10.01. 07:02
A Magyar Jövő Csoport (MJCS) demonstrációinak várható nagy létszáma akadályozta volna a gyalogosokat, a tömegközlekedési és esetlegesen a közúti járműforgalmat az Erzsébet téren - indokolta a napilapnak megküldött tájékoztatásában a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy miért tiltotta be Gergényi Péter a hungaristák öt rendezvényét. Az MJCS szeptemberben és októberben összesen öt alkalommal tartott gyűlését nem engedélyezte a budapesti főkapitány.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint a demonstrációkat a gyalogosközlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva 2004. május elseje óta már nem lehet betiltani. Csak akkor van rá lehetőség, ha a közlekedés más útvonalon nem oldható meg. Kozák László BRFK-osztályvezető szerint a médianyilvánosság miatt valószínűsíthetően jelentős számú résztvevő jelenne meg a demonstrációkon, és akadályoznák a tér igen jelentős gyalogos- és turistaforgalmát, a gyalogátkelőhelyek és a tömegközlekedési eszközök felszállóhelyeinek megközelítését. A demonstrálók biztonsága érdekében pedig szükséges lenne az Erzsébet teret határoló utak, útszakaszok forgalmának korlátozása, "amely a térség egyirányú utcarendszerei miatt nehezen, illetve csak nagy területek lezárásával oldható meg".

Gergényi tiltása nem vonatkozik a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulójára, október 15-re a Terror Háza elé bejelentett hungarista rendezvényre, amelyet tudomásul vett a rendőrség. Ugyanide több szervezet jelentett be antifasiszta ellentüntetést.