Schröder és Blair is eljön a balatonőszödi baloldali világcsúcsra

Népszabadság
2004.10.07. 06:57
Tizennégy ország állam- és kormányfője jön el október 14-én Balatonőszödre a Haladó Kormányzás (Progressive Governance) címet viselő csúcstalálkozóra - értesült a Népszabadság. Az informális keretek között zajló jövő hét végi találkozó témái a "haladó szellemű politika kihívásairól és célkitűzéseiről" szólnak, a házigazda Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lesz. A résztvevőket szinte hermetikusan elzárják majd a külvilágtól és a sajtótól, egy közös fotótól eltekintve az újságírók csak a záró sajtókonferencián vehetnek részt.

Jelezte részvételét Tony Blair brit miniszterelnök, Gerhard Schröder német kancellár, Stanislas Gross cseh miniszterelnök, Aleksander Kwasniewski lengyel elnök, Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol, Göran Persson svéd kormányfő, Adrian Nastase román miniszterelnök, Ricardo Lagos chilei, Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, Meles Zenawi etióp, Paul Martin kanadai, Ri He Csan dél-koreai, valamint Helen Elizabeth Clark új-zélandi kormányfő.

A Progressive Governance széles körű nemzetközi balközép együttműködési forma, tagjai hivatalban lévő politikusok, akik rendszeresen találkoznak, és eszmét cserélnek a világ kihívásairól, az azokra adható válaszokról. A Haladó Kormányzás csúcstalálkozót hatodik alkalommal rendezik meg, ezúttal először a korábbi vasfüggönyön túli országban.