Valér
2 °C
8 °C

Fokozott készültség a jövő heti diplomáciai nagyüzem miatt

2004.10.06. 11:29
A nemzetbiztonsági kabinet szerdán úgy döntött, hogy az al-Kaida múlt heti fenyegetése ellenére sincs közvetlen terrorveszély Magyarországon. Ugyanakkor a jövő héten számos kormányfő érkezik egy konferenciára, ezért "korlátozott mértékben" látható és láthatatlan intézkedéseket hoztak.
A nemzetbiztonsági kabinet szerint az al-Kaida fenyegetés miatt nem kell növelni a terrorkészültséget, jelentette be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági kabinet szerdai ülésén. Magyarországon ugyanis már a márciusi madridi robbantások óta intézkedtek erről, tette hozzá megindokolva azt, hogy Magyarország miért nem reagálta ugyanúgy az al-Kaida bejelentésére, mint például Dél-Korea. Az al-Kaida második emberének számító Ajman az-Zavahri a múlt héten név szerint is megfenyegette az Irakban csapatokat állomásoztató Magyarországot. Ennek ellenére Magyarországon nincs közvetlen terrorfenyegetettség, jelentette ki Juhász.

haladó kormányzás

A nemzetbiztonsági kabinet ülésén részt vett Lamperth Mónika belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, Petrétei József igazságügy-miniszter, és Tóth András a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkár. Juhász az ülés végén azt mondta, a jövő héten a Haladó kormányzás nevű konferencia miatt diplomáciai nagyüzem lesz Magyarországon, ide várják többek között Tony Blair brit kormányfőt és Gerhard Schröder német kancellárt is. A jövő hétig az eddig fenntartott készültségen felül "korlátozott mértékben" hoznak intézkedéseket. A köztereken, a pályaudvarokon, ahol "az országot veszély fenyegeti" fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. Általánosságban azonban „nem tehetünk mást, hogy kollégáinkat újra és újra figyelmeztetjük, ne rutinszerűen végezzék munkájukat" - mondta Juhász.

Plusz egymilliárd

Juhász Ferenc az Indexnek azt is elmondta, hogy a keddi bombariadó a Hatvan Nyíregyháza vonalon, olyan fenyegetés, amely nem az első, de arról nem tett említést, milyen közintézményeket fenyegettek még meg, mert "nem akart tippet adni". Az emailben érkeő bombariadó feladóját és a levelet a rendőrség, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálja, mondta.

Az országban március 15-e óta fokozott figyelem irányul a lehetséges terrorcselekmények megelőzésére. Juhász elmondta, hogy március óta egymilliárd forint többletköltséget okozott a fokozott készültség. A kiadásokat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálta, a jelentést a jövő héten tárgyalja a kormány is. Juhász Ferenc szerint a KEHI rendben lévőnek és célszerűnek találta a pluszköltséget.