Elmarad a kecskeméti repülőnap

2009.02.24. 16:23 Módosítva: 2009.02.24. 16:39
Takarékossági intézkedéseket jelentett be a honvédelmi miniszter: legalább 550 millió forintot akarnak megspórolni a rendezvényeken. A fölösleges ingatlanokat átadják a vagyonkezelőnek.

Szekeres Imre a krakkói észak-atlanti védelmi miniszteri találkozóról szólva elmondta: megállapították, hogy Afganisztánban 2009 fordulópont lehet. Ha békés választásokon olyan helyi és országos vezetés jön létre, amelyet az afgán nemzet támogat, létrejöhet a béke.

Magyarország hozzá akar járulni az afganisztáni választásokat segítő erő tevékenységéhez, és abban érdekelt, hogy az ottani műveletek finanszírozása közös legyen. Egy lövészszakaszt küldünk a NATO Reagáló Erő Kötelékéből a térségbe.

Háromezer új munkahelyet hoznak létre a Magyar Honvédségnél, ennyi szerződéses katonát vesznek fel. Ezzel is pótolni igyekeznek a gazdasági visszaesés miatt megszűnő munkahelyeket.

A minisztérium hatékonyan és takarékosan akar gazdálkodni a rá bízott 313 milliárd forinttal, ezért a HM is áttekintette 2009. évi feladatait. A három fő feladat: az ország katonai védelme és a katasztrófák elleni védekezés, valamint a szövetségesekkel való együttműködés.

A 2009-re tervezett események közül azokat törlik, amelyek a fő feladatkörök eredményes végrehajtására nincsenek közvetlen hatással.
Idén elmarad több hagyományos nagyrendezvény, mint például a városligeti honvédmajális, a kecskeméti nemzetközi repülőnap és a katonazenekari fesztivál.

Az így felszabaduló 426 millió forintot kiképzésre, toborzásra és munkahelyteremtésre fordítják. Katonai díszelgés pedig ebben az évben kizárólag állami rendezvényeken lesz, amivel körülbelül 125 millió forintot takarítanak meg.

A takarékosság jegyében húsz százalékkal csökkenti a honvédelmi tárca a tervezett külföldi találkozók, egyeztetések, megbeszélések, gyakorlatok, tanulmányutak számát. Felfüggesztik a brüsszeli attaséhivatal tevékenységét (feladatait hazai állomáshelyű regionális attasé látja el), attaséhelyettesi beosztásokat minősítenek vissza titkár-gyakornokivá, és lemondanak két, eredetileg tervezett új katonadiplomáciai beosztás létrehozásáról.

A miniszter arról is beszélt, hogy kezdeményezi a honvédelmi célt már nem szolgáló, de HM-vagyonkezelésű mintegy hetven ingatlan és a Nemzeti Földalap részét képező, szintén feleslegessé nyilvánított ingatlanok (föld, rét, hadiút) azonnali átadását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek. Az állagmegóvási és őrzés-védelmi költségek elmaradásával csaknem 1,2 milliárd forintot lehet megtakarítani.