Nem bizonyítható a Fidesz szavazószállító akciója

2009.05.13. 12:12

Elutasította a helyi választási bizottság a pécsi időközi polgármester-választással összefüggő, fideszes "szavazószállításra" vonatkozó szocialista beadványt szerdán. A testület "a beküldött felvételek, dokumentumok alapján nem látta bizonyítottnak a tömeges szervezett szállítást, ezért a beadványt 4:1 arányban elutasította" - mondta Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője. A határozat ellen három napon belül a területi választási bizottságnál lehet fellebbezni.

Fuchs Gábor, az MSZP baranyai irodavezetője vasárnap kérte a jogsértés megállapítását a bizottságtól egy olyan felvétel alapján, amely véleménye szerint bizonyíték arra, hogy fideszes aktivisták egy lista alapján szervezetten vitték szavazni az állampolgárokat.

Az Indexre is felkerült videón látható, hogy rendőrök igazoltatnak több embert egy autónál, később pedig az egyikük egy benzinkút oldalában beszélget Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel, illetve Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval. A felvételen narancssárga dzsekiben látható, feltételezett fideszes aktivista holmijai közül előkerült egy lista is, nevekkel, címekkel. Ez lehetett segítségére abban, hogy tudja, kiért hova kell menni.

Papp Judit ezzel kapcsolatban azt mondta: a vizsgálat alapján a felvétel készítésekor az autóban tartózkodó és igazoltatott személyek közül egyik neve sem szerepelt a listán.

Fuchs Gábor az MTI megkeresésére közölte, hogy az MSZP legitim polgármesternek tekinti Páva Zsoltot, törekvésük nem a választás megismétlésére irányul, de fellebbezni fognak, mert véleményük szerint "szavazószállítás" történt Pécsett, és ez a tevékenység nem jogszerű.