Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a kormányzati negyed ügyében

2009.07.08. 21:55 Módosítva: 2009.07.09. 08:02
A bebukott kormányzati negyed egyes kifizetései miatt nyomoz sajtóértesülések szerint a Nemzeti Nyomozóiroda. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság például hárommilliárd forintot fizetett egy később használhatatlannak minősített tervdokumentációért a projektirodának.

2008 decembere óta nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda a kormányzati
negyed ügyében az előkészítésre és lebonyolításra létrehozott projektiroda ellen, indokolatlan kifizetések miatt. A Magyar Televízió Híradója úgy értesült, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán.

A vizsgálat egyrész arra terjed ki, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság hárommilliárd forintot fizetett egy később használhatatlannak minősített tervdokumentációért a kormányzati negyed előkészítésre és lebonyolítására létrehozott projektirodának. Egy másik esetben pedig kétszer fizettek ki több 10 millió forintot a kormányzati negyed létszámigényének felmérésére.

Horváth Sándor, az ÁSZ főigazgató-helyettese, a Magyar Nemzetnekazt mondta, hogy az ÁSZ valóban több szabálytalanságot is feltárt a kormányzati negyeddel kapcsolatban, de ő nem tud arról, hogy feljelentést ettek volna, azonban tény, hogy az ügyészség bekérte tőlük a számvevői jelentést.

Az ügyészség a Híradónak nyilatkozó szóvivője szerint egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek.

A 2007 márciusában megkezdett, majd tíz hónapra rá leállított kormányzati negyed projekt egyébként 9,5 milliárd forintba került, ráadásul a projekt leállítása után még 3,8 milliárdot fizettek ki a beruházás lezárásával kapcsolatos munkákra.