Patyolattiszták lesznek a koronaőrök

2011.05.13. 10:03

A koronaőr, illetve palotaőr szolgálati beosztást ellátó hivatásos és szerződéses állományú katonákkal bővül a C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésre kötelezettek köre – derül ki a honvédelmi miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.

Hende Csaba novemberben, Balatonfüreden jelentette be, hogy a Magyar Honvédség fogja őrizni a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a Sándor-palotát.

Simicskó István az Országgyűlés honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának április 14-i ülésén azt mondta, előreláthatólag augusztus 20-án veheti át a Köztársasági Őrezredtől a honvédség a Szent Korona őrzését a Parlamentben. A korona őreit már kiválasztották, megvan a jogszabályi háttér is, így pár hónap múlva átvehetik az ereklye őrzési feladatait. A Sándor-palota protokolláris védelmét 2012-től venné át a honvédség.

A koronát 8 és 18 óra között négy katona őrzi majd (egyszerre csak kettő) díszruhában, Kossuth-karddal, de a háttérben tűzfegyverekkel felszerelt, egyenruhában dolgozó katonák is rendelkezésre állnak.