Szolidaritási akciót szerveznek Székhelyiért

2012.05.09. 13:22 Módosítva: 2012.05.09. 13:22

Szolidaritási akciót rendez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Székhelyi József színművész mellett vasárnap este Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga közelében található Goldmark teremben – közölte a Mazsihisz.

Mint írták, "minden jóérzésű embert" várnak a Wesselényi utcai helyszínre, a Szolidaritás Székhelyi József színművész mellett című rendezvényükre, ahol Székhelyi József és Gerendás Péter előadóművész lép fel.

A Mazsihisz emlékezett arra: csaknem hét évtizeddel az után, hogy "a magyar színházi élet legkiválóbbjait letiltották zsidóságuk miatt a magyar színpadokról, most ismét nem engedtek fellépni egy magyar színészt Egerben".

Miként az 1940-es években, most is a Goldmark terem színpada ad helyet a kirekesztett művésznek, Székhelyi Józsefnek. A magyarországi zsidóság és a tisztességes magyar társadalom egésze kiáll Székhelyi József mellett, és tiltakozik mindenfajta megkülönböztetés és diszkrimináció ellen – fogalmaztak.

A Mazsihisz kedden feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat a zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.