Több ezren tüntettek az egészségügyi dolgozók mellett

MTI
2004.11.20. 14:44
Több ezren vettek részt az egészségügyi dolgozók szombati országos demonstrációján a civil és szakmai szervezetek felhívására. A szombati megmozduláson első sorban arra hívták fel a figyelmet, hogy az ágazatban dolgozók számára jobb bér és munkafeltételeket kell megteremteni. A tüntetők másrészt azt szeretnék elérni, hogy a december 5-i népszavazásig minél többen álljanak a kórház privatizációt ellenzők táborába.

A Kossuth téren felszólalt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Elnöke. Elmondta, a demonstráció hírére a kormány megállapodott a szakszervezettel arról, hogy november 26-án kétoldalú tárgyalásokat folytatnak a sztrájkkövetelésekről. Éger hangsúlyozta, szükség lenne arra, hogy a kormányzat ezentúl részt vegyen a nemzeti egészségügyi kerekasztal ülésein annak érdekében, a magyar egészségügy közmegegyezésen alapuljon, és a gyógyítás európai módon történjen.

Az SZDSZ, a magyar liberális párt egészségügyi tagozata tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara mai demonstrációja ellen, mert a kórház-privatizáció leállítására és a határon túli magyarok kettős állampolgárságának megadására szólít fel. Az SZDSZ szerint "ezzel az állásfoglalásával a MOK súlyos etikai és szakmai hibát vét, pártpolitikai állásfoglalásával a MOK a Fidesz és a Munkáspárt kommunista programjának pártjára áll és semmibe veszi azon tagjainak véleményét, akik elutasítják azt. Mi, liberális orvosok támogatjuk az egészségügy magánosítását" - áll a párt közleményében.