Szabálysértéssé nyilvánították a koldulást Szeged belvárosában

MTI
2005.02.25. 19:52
Kitiltja a koldusokat Szeged központjából a város közgyűlése által pénteken a közterület használatáról elfogadott rendeletmódosítás. A módosítás szabálysértéssé nyilvánítja és 25 ezer forintos bírsággal bünteti a koldulást Szeged belvárosában.

Az előterjesztők, két szocialista és egy Centrum párti képviselő, elmondták: a rendeletmódosítás célja nem az önkormányzat bevételeinek növelése és a nehéz helyzetben élők megsarcolása, hanem az, hogy ez a terület ellenőrizhető legyen, és megfelelő figyelemfelkeltéssel a mainál rendezettebb viszonyok alakuljanak ki az idegenforgalmilag frekventáltabb városrészekben.

Jelenleg nem tiltja országos jogszabály az úgynevezett "néma koldulást", bírság kizárólag a kéregetés minősített eseteiben, ilyen a zaklató módon vagy a gyermekkel történő koldulás, szabható ki. Az Alkotmánybíróság határozata azonban lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok egyes övezetekben szigorúbb szabályozást vezessenek be. A javaslat vitájában elhangzott, hasonló rendeletet fogadott el Kaposvár önkormányzata.