Tüntetnek a gazdák - félpályás útlezárások országszerte

MTI
2005.02.28. 15:04

Az ország több megyéjében félpályás útlezárásokkal és egyéb forgalomlassító megoldásokkal tiltakoznak a gazdák.


Félpályás útlezárás van Zala megyében a 75-ös és a 86-os főút Lenti, illetve Rédics melletti 2-2 kilométeres szakaszán. A tüntetők öt napra kaptak engedélyt ezen a helyszínen. Az akció vezetője azt mondta, kedden még többen fognak tüntetni, de az akciósorozat péntekig tart: mindennap 16 óráig lassítják majd a forgalmat.
Félpályás lezárás van a 44-esen Szarvas és Békésszentandrás között is; a résztvevők hétfőn 15 óráig, kedden szintén reggel kilenctől 15 óráig demonstrálnak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyébként három helyen tartanak félpályás útlezárást az agrártermelők. A 4-es úton Törökszentmiklós térségében, valamint a 33-as úton Tiszafüred külterületén is a forgalom lassulására lehet számítani.
Hajdú-Biharban több száz munkagéppel félpályás forgalomlassító demonstrációt tartanak hétfőtől a gazdák. Reggel 8 és 9 óra között 50-50 erőgéppel, traktorral vonultak öt helyszínre a helyi gazdakörök. Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Haláp, Nagyhegyes és Püspökladány térségében 16 óráig tart a demonstráció. A demonstrációt a terv szerint egész héten folytatják a hajdú-bihari gazdák.
Fejér megyében a 81-es út 22.-23. kilométerénél, és a 7-es főúton Martonávsár és Szabadbattyán térségében tartanak forgalomlassító demonstrációt a gazdák. Mindhárom helyen 16 óráig tart a forgalomlassító demonstráció.

Határállomásoknál terveznek demonstrálni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák, ha nem születik megállapodás. A borsodiak a magyar-szlovák határon, a hidasnémeti és a sátoraljaújhelyi határállomás közelében terveznek félpályás útlezárást csütörtöktől, az engedélyeztetés még zajlik.
Csütörtöktől három helyen lehet félpályás útlezárás Bács-Kiskun megyében is: az 51-es úton, Érsekcsanád és Baja, az 53-as úton Akasztó és Kiskőrös, valamint Kiskunhalas és Tompa között.