Megemlékezés a Holokauszt Emlékközpontban

MTI
2006.04.16. 19:26
Mécseseket gyújtottak a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján, vasárnap a budapesti Holokauszt Emlékközpontban, ahol ez alkalomra újabb ezerötszáz név került fel az intézmény emlékfalára.

"Hiszünk benne, hogy a két hónapja látható korszerű holokauszt-történeti kiállítás, az újabb ezerötszáz névvel bővült áldozatok emlékfala és a tövében tartott megemlékezés világos üzenete, hogy senki és semmi nem vonhatja kétségbe az alapvető emberi jogokat" - mondta emlékbeszédében Kovács Tamás történész.

Az emlékközpontot működtető közalapítvány gyűjteményi munkacsoportjának vezetője a mintegy száz egybegyűlt előtt hozzátette: e jogok megóvása és védelme a mindenkori társadalom egyik legfontosabb feladata.

A történész kiemelte, hogy annak iején a deportálás előkészítésének egyik fontos lépése a zsidók, illetve a zsidótörvények által zsidónak minősített emberek gettóba zárása volt; az első gettót 62 évvel ezelőtt, április 16-án állították fel Kárpátalján. Ez a nap 2001 óta a holokauszt áldozatainak emléknapja Magyarországon.

A rövid megemlékezésen mécsest gyújtott David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete, Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke, Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője; az eseményen jelen voltak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetői is.

Szili Katalin az esemény után megtekintette az emlékközpont állandó kiállítását, majd azt írta az emlékkönyvbe: "Nem a bűntudat, hanem a kegyelet, nem a múlt terhe, hanem tanulságai, nem a politikai versengés, hanem a megemlékezés méltósága kell, hogy napjainkat igazgassa".

"Köszönet az alkotóknak, ahogy ehhez ezzel a rendezésében is elismerésre méltó kiállítással hozzájárulnak. Nem felejthetünk egyetlen áldozatot sem!" - fűzte hozzá.

A Páva utcai megemlékezés után a holokauszt áldozatainak emlékére fáklyás felvonulás indul a pesti Duna-parton.