A KDNP sajnálja a Fidesz-MDF szövetség létrejöttét

Index, MTI
2001.09.01. 17:33
A Kereszténydemokrata Néppárt sajnálattal veszi tudomásul a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum közötti választási szövetség létrejöttét - jelentette ki Bartók Tivadar, a KDNP elnöke szombaton Budapesten. A KDNP országos elnökségi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján Bartók Tivadar hangsúlyozta: a szerződés különösen azért érinti súlyosan a KDNP-t, mert azzal az MDF váratlanul és egyoldalúan vetett véget egy több hónapja zajló tárgyalássorozatnak az MDF és a KDNP között.

Az egyeztetés - mint elhangzott - egy más név alatt, de a Békejobb szellemében tervezett jobbközép koalíció létrehozása érdekében folyt. A Dávid Ibolya MDF-elnök vezette jobbközép pártszövetség legalább 5, de inkább közel 10 százalékot szerezne a jövő évi parlamenti választásokon - vélekedett Bartók Tivadar.

A történtek ellenére a KDNP-nek továbbra is fontos egy ilyen pártszövetség, ezért már a jövő héten tárgyalásokat kezd létrehozása érdekében. A KDNP elnöksége a szombati ülésen arra szavazott, hogy a párt a "Fidesz-integrációból" kimaradó pártokkal tárgyaljon tovább. Kivétel a MIÉP, amellyel a KDNP semmiféle szövetséget nem hajlandó kötni. Megkezdjük a tárgyalásokat a Torgyán József vezette Független Kisgazdapárttal is - közölte Bartók Tivadar.