Géza
-12 °C
-4 °C

Újsághirdetésben keres fegyverkereskedőt a HM

2005.09.21. 11:46
Van Önnek eladó rakétajelzőtöltény-piszolya, esetleg Gripenekhez való levegő-föld rakétája? Ha igen, forduljon bátran a Honvédelmi Minisztériumhoz, amely újsághirdetésben keres gyártót a különböző fegyverek beszerzéséhez. A tárca tájékoztatása szerint a nyilvánosságra azért van szükség, hogy a legkedvezőbb ajánlatot kapják. A hadititkok sérülékenységéért aggódó Indexet megnyugtatták: a hirdetményekben semmilyen titkos információt nem tesznek közzé.

"A beszerzés tárgya: rakéta jelzőtöltény pisztoly" - olvasható a nemrégiben több napilapban megjelent egész oldalas hirdetésben. A Honvédelmi Minisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatala keresett gyártót olyan éjszakai fényjelzések leadására alkalmas pisztolyokra, amellyel fel lehet lőni „a 26,5 miiliméter (4-es kaliberű) fémhüvelyes világító jelzőtöltényeket”.

Milyen gyakori, hogy így keresnek gyártót katonai beszerzésekhez? - tette fel az Index a kérdést Bocskai Istvánnak, a HM szóvivőjének. Egyrészt fontos a beszerzések nyilvánossága, szögezte le Bocskai, s a haditechnikai jellegű beszerzések szabályait meghatározó kormányrendelet is kötelezi a HM-et, hogy közzétegye hirdetményeit. Így nemcsak rakétapisztolyok, de adott esetben a Gripen vadászgépek felfegyverzésére vonatkozó tendert is megjelentetik (megjelentették) az újságban.

Gripen-fegyverek kedvező áron

A szóvivő nem viccelt. A HM Beszerzési és Beruházási Hivatala július 7-én a Gripen vadászgépekhez való levegő-föld rakéták beszerzésére írt ki pályázatot a Népszabadságban. A további részletekről az Index egy hetes várakozás után kapott részletes választ Szombath Csaba ezredestől, a HM kommunikációs főosztályának vezetőjétől.

A tárca közlése szerint nem a fegyver típusa vagy fajtája dönti el, hogy nyilvános hirdetménnyel, vagy anélkül szerezik be. Ha például a honvédség igényei szerint már korábban kifejlesztett eszközből akarnak újra beszerezni, magától értetődő, hogy hirdetmény nélküli eljárás keretében rendelik meg azt. Ha egy eszköz, fegyver esetében sok potenciális beszállító lehet, a legelőnyösebb ajánlat elérésére igyekeznek minden lehetséges beszállítót megszólítani. Ilyenkor hirdetnek országos napilapokban.

Alsógatya és föld-levegő rakéta

A kérdés már csak az, hány potenciális „jelzőtöltényrakéta-kilövőpisztoly-gyártó” van ma a piacon. Az ilyen félkatonai terméket (hajókon, vitorlásokon is használnak ilyeneket) előállító gyártók folytonos változása miatt teljes biztonsággal nem lehet tudni, hány alkalmas beszállító létezik. A hirdetmény közzétételével induló eljárásban nemcsak a gyártó, hanem valamely külföldi gyártó magyar kizárólagos jogú beszállítója, de külföldi beszállító is számításba jöhet, írja közleményében a tárca.

Az utóbbi időben módosultak a vonatkozó jogszabályok, amelyek lehetővé tették az ilyen beszerzések gyorsabb lefolytatását. Ennek elsősorban az a gyakorlati haszna a honvédség számára - jegyezte meg Bocskai István -, hogy a külföldi missziók esetében az előre nem látható és tervezhető felszereléseket is viszonylag gyorsan be lehet szerezni „az alsónadrágtól a vadászgépek fegyverzetéig”. Mint a tárca sajtóosztálya közölte, a szóban forgó rakétapisztolyokat is elsősorban valamelyik külföldi misszió felszerelésére szánják 2006-tól.

Kémkedés kizárva

Akárhogy is, az ilyen hirdetményeket nem csak a gyártók és az érdeklődő újságolvasók böngészik, hanem esetleg olyanok is, akik adatokat gyűjtenek a Magyar Honvédségről. Vajon mit tudhat meg az illetéktelen egy ilyen hirdetményből. Lényegileg semmit. A hirdetésben ugyanis a honvédség csak azt közli, milyen árura vagy szolgáltatásra van szüksége. A titkos információkat tartalmazó műszaki dokumentációkat a tenderre pályázóknak külön kell beszerezniük. A hadititkok illetéktelen kezekbe jutásáért aggódó Indexet a tárca kommunikációs osztálya megnyugtatta: „A haditechnikai termékek jelentős részének beszerzési eljárására pályázóktól, minden indokolt esetben megköveteljük a nemzetbiztonsági követelményeknek való megfelelést igazoló okmányok, illetve számos ezzel összefüggő igazolás benyújtását. A jogszabályok a titokvédelem feltételei és a haditechnikai termékek gyártásához kapcsolódó speciális engedélyek meglétének ellenőrzése céljából lehetőséget nyújtanak erre. Ez megegyezik a nemzetközi gyakorlattal, megnyugtatóan működik”.