Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötezres elbocsátás a Honvédségnél

2006.07.13. 12:42
Akár hétezer embert is elbocsáthatnak a hadseregtől és a honvédség háttérintézményeitől. Az még nem dőlt el, hogy mi legyen a kórházakkal, a profi hadsereg létszáma nem változik. Viszont szerepet vállalhatunk Afrikában is.

Legalább 5500 fővel csökkentenék a Magyar Honvédség és háttérintézményei dolgozói létszámát, de akár hétezer embert is elbocsáthatnak, jelentette ki Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Mint mondta, a tárca irányítása alá tartozó hadseregnél és a háttérintézményekben jelenleg körülbelül harmincezren dolgoznak.

"Még vita van a kormányzaton belül is, hogy mennyi legyen majd a végső létszám, de két számot már tudok mondani, amely nagyjából meg fogja majd állni a helyét. Az egyik 23 ezer, a másik a 24 és félezer. Ez attól függ, hogy az egészségügyi intézményrendszer átalakításában végül mi lesz majd a kormányzatnak a döntése" - jelentette ki. Jelenleg még vita van arról, hogy a jövőben legyen-e a honvédségnek saját egészségügyi intézményrendszere.

A létszámleépítés a háttérintézményeket, a Honvédelmi Minisztérium vezetői struktúráját és a Magyar Honvédség középszintű vezetőit érinti, a hivatásos állomány létszáma azonban várhatóan nem változik.

A honvédelemre a következő években "tartósan szűk források" állnak majd rendelkezésre. A katonai kiadásokra továbbra is a GDP 1,2-1,3 százalékát fordítják majd.

Az államtitkár szerint felül kell vizsgálni a magyar honvédség prioritásait. Például el kell dönteni, helyes-e, hogy Magyarország távol tartja magát az afrikai válsággócoktól, mondta a politikus. Iváncsik Imre ismét kiemelte, hogy továbbra is hangsúlyt kell fektetni a Balkánra és Afganisztánra.