Piroska
3 °C
3 °C

Ötezres elbocsátás a Honvédségnél

2006.07.13. 12:42
Akár hétezer embert is elbocsáthatnak a hadseregtől és a honvédség háttérintézményeitől. Az még nem dőlt el, hogy mi legyen a kórházakkal, a profi hadsereg létszáma nem változik. Viszont szerepet vállalhatunk Afrikában is.

Legalább 5500 fővel csökkentenék a Magyar Honvédség és háttérintézményei dolgozói létszámát, de akár hétezer embert is elbocsáthatnak, jelentette ki Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Mint mondta, a tárca irányítása alá tartozó hadseregnél és a háttérintézményekben jelenleg körülbelül harmincezren dolgoznak.

"Még vita van a kormányzaton belül is, hogy mennyi legyen majd a végső létszám, de két számot már tudok mondani, amely nagyjából meg fogja majd állni a helyét. Az egyik 23 ezer, a másik a 24 és félezer. Ez attól függ, hogy az egészségügyi intézményrendszer átalakításában végül mi lesz majd a kormányzatnak a döntése" - jelentette ki. Jelenleg még vita van arról, hogy a jövőben legyen-e a honvédségnek saját egészségügyi intézményrendszere.

A létszámleépítés a háttérintézményeket, a Honvédelmi Minisztérium vezetői struktúráját és a Magyar Honvédség középszintű vezetőit érinti, a hivatásos állomány létszáma azonban várhatóan nem változik.

A honvédelemre a következő években "tartósan szűk források" állnak majd rendelkezésre. A katonai kiadásokra továbbra is a GDP 1,2-1,3 százalékát fordítják majd.

Az államtitkár szerint felül kell vizsgálni a magyar honvédség prioritásait. Például el kell dönteni, helyes-e, hogy Magyarország távol tartja magát az afrikai válsággócoktól, mondta a politikus. Iváncsik Imre ismét kiemelte, hogy továbbra is hangsúlyt kell fektetni a Balkánra és Afganisztánra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!