Sokba kerül a leépítés

2006.06.13. 15:50
Komoly költségei lesznek az államigazgatásban dolgozók elbocsátásának. A távozóknak nem lesz könnyű elhelyezkedniük. Még a vezetőknek sem.

Összesen 1890 dolgozótól válnak meg a minisztériumok, közülük 267 felső vezető. Az elbocsátásoknak nagy az ára: a költségvetést is megterheli, rádadásul a kétezer embernek nem lesz könnyű újra elhelyezkednie.

A végkielégítés - ami a köztisztviselői törvény szerint 1-8 hónap lehet a ledolgozott idő függvényében - csak a 267 felső vezető esetében (a minimális egy hónappal és az alapilletménnyel számolva) több mint 80 millió forint. A maradék (a 149 ezres közszférabeli átlagbérrel és szintén egy hónappal számolva) 241 millió forint.

Minisztériumi leépítések (fő)
Politikai és közigazgatási államtitkár 27
Helyettes államtitkár 44
Főosztályvezető 196
Egyéb minisztériumi dolgozó 1623
Összesen 1890
Forrás: Új egyensúly programja

Ha mind az 1890 ember regisztrálja magát álláskeresőként a munkaügyi központokban, az álláskeresési járadék (a végzettség miatt a legmagasabb, 75 ezer forinttal számolva) az első három hónapban összesen 141 millió forint, a következő hat hónapban (itt is a legmagasabb, 41 250 forintos összeggel kalkulálva) 468 millió forint, vagyis összesen több mint 600 millió forint.

Az elbocsátás költsége így is megközelíti az egymilliárd forintot, de a "kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról és felelősségéről" szóló törvény is nagyot dob rajta. Ha a három évnél többet hivatalban töltő miniszterek, politikai államtitkárok megbízatása a kormány megszűnésével vagy felmentéssel megszűnik, még fél éven keresztül kapják a havi illetményüket. Ha 1-3 évig dolgoztak, ennek a felét kapják. Amennyiben a miniszter egy felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, pótlékokkal együtt 2,4 millió, az államtitkár 1,7 millió forint végkielégítéssel távozik - írta korábban a Napi Gazdaság.

Bíróság is lesz?

A Világgazdaság szerint másféle problémák is felmerülnek. Még nem tudni, mi lesz a korábban felvett munkáltatói, illetve állami kezességvállalással biztosított (például lakásvásárlási) kölcsönökkel. Sokakat érint, hogy a tanulmányi szerződéseket a létszámcsökkentésben érintett közigazgatási szerv felmondja-e, és ha igen, visszafizetési kötelezettség terheli-e az elbocsátottat. Azok a köztisztviselők is aggódhatnak, akik szolgálati lakásban élnek. A felmentéssel a munkaadó felmondhatja a bérleti jogviszonyt.

A lap úgy tudja, ezekről a kormány egyeztet majd a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanáccsal (KÉT). A Világgazdaságnak név nélkül nyilatkozó távozó államtitkár szerint a 2003. év végi elbocsátások során sem ért sokat a KÉT-tel kötött megállapodás. Akkor a hatezerből több száz közhivatalnok fordult munkaügyi bírósághoz, mert a kormány nem teljesítette a humánus elbocsátásokhoz vállalt kötelezettségét. Az államtitkár úgy véli, a KÉT-tel kötött megállapodás csak erkölcsi védelmet ad az elbocsátottaknak. Úgy tudjuk, még nincs konkrét terv, hogyan segíti a kormány az állásukból kikerülő köztisztviselőket.

Nehéz elhelyezkedni

Nem lesz könnyű elhelyezkedniük a minisztériumi dolgozóknak. A kétezer fős leépítés nem kevés, pláne, hogy közülük közel háromszázan vezetői pozícióban voltak. Az ő esetükben a kapcsolati tőke döntő lehet - mondta az Indexnek Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezetője. A vezetőknek mindig nehezebb elhelyezkedniük, hiszen jóval kevesebb embert keresnek magasabb pozíciókba, mint alacsonyabbakba. Annyiból könnyebb nekik, hogy van piacképes tudásuk, amelyre vevők lehetnek a vállalatok.

A közigazgatásben dolgozókról olyan kép alakult ki, hogy lassúak, bürokratikusak, nem rugalmasok, ezer éve ugyanazt a dolgot csinálják. Ezek az előítéletek sem tesznek jót álláskeresés során. Juhos Andrea szerint ezen túl lehet lépni, egy interjú alkalmával cáfolhatók az előítéletek - persze csak akkor, ha a cég nem ejti a jelentkezőt már az önéletrajza alapján; a vállalatoknak is nyitottaknak kell lenniük. Juhos szerint jelenleg a legtöbb munkahelyet a regionális szolgáltató központok létesítik Magyarországon, így a fiatal, kevésbé tapasztalt, elsősorban pénzügyi területen végzettek találhatnak hamar munkát.

A kormány 2008-ig összesen 12 500 fős létszámcsökkenést tervez az államigazgatásban (jövőre 10 600 fő elbocsátása marad), ettől 37 milliárd forint kiadáscsökkentést vár.  • Hírek
  • Támogatások