Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem oszlatják fel, ami már feloszlott

2000.09.26. 15:04
Három hétre biztosan lekerült a parlament napirendjéről a feloszlott hódmezővásárhelyi közgyűlés parlament általi feloszlatásának kérdése. Az MSZP a kisgazdák és az MDF támogatásával levetette a parlament napirendjéről az ügyet, annak ellenére, hogy a Fidesz szorgalmazta a kormányjavaslat elfogadását. A Belügyminisztérium szerint jogos lett volna a feloszlott közgyűlés feloszlatása, a vásárhelyiek szerint pedig ez csak egy rosszul elsült kísérlet volt arra, hogy a ,,vásárhelyi Milosevics" bűneit törvényesen mossa tisztára a nagypolitika.
Nem oszlatja fel a parlament a hódmezővásárhelyi közgyűlést, miután szocialista javaslatra a kisgazdák és az MDF képviselőinek támogatásával levették a napirendről a kormányjavaslat tárgyalását. A fideszes Répássy Róbert szerint nem kelt koalíciós feszültségeket az, hogy a koalíciós pártok másképp szavaztak. Lamperth Mónika, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint kiszámíthatatlan, hogy tényleg véget ért-e a Rapcsák-ügy, mert még mindig nem lehet tudni, hogy mit főznek ki három hét múlva a Fidesz ,,boszorkánykonyháján".

Lamperth: jogi nonszensz, ami történt

A kormány annak ellenére nem vonta vissza a hódmezővásárhelyi közgyűlés feloszlatására vonatkozó indítványát, hogy pénteken a vásárhelyi közgyűlés önmaga felosztatása mellett voksolt. Az Országgyűlés e heti napirendjén szerepelt a kérdés, amelyről kedden kellett volna szavaznia a parlamentnek. A napirend megszavazása előtt azonban az MSZP azt javasolta, hogy az ügyet ne tárgyalják, mert az önfeloszlatás miatt ,,okafogyottá" vált a parlamenti feloszlatás. A javaslatot a kisgazdák és az MDF támogatásával megszavazta a parlament.

Lamperth Mónika saját bevallása szerint megdöbbent, hogy a pénteken történtek után a napirendben van még a hódmezővásárhelyi-ügy, ezért adta be indítványát. Lamperth jogi nonszensznek nevezte, hogy egy feloszlott testületet még egyszer feloszlassanak. A frakcióvezető-helyettes úgy nyilatkozott, hogy kellemes meglepetés volt számára az MDF és a kisgazdák támogató szavazatai.

Birtokon belül, és kívül

Répássy Róbert, a Fidesz frakciójának helyettes vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy minőségileg más közjogi helyzetet eredményezett volna, ha a parlament is feloszlatja a testületet, mert ebben az esetben köztársasági megbízott irányította volna a várost az időszaki választásokig. Répássy szerint ez azért lett volna jobb megoldás, mert akkor mindenki ,,birtokon kívülről" kampányolhatott volna, és az ügyvivők nem lennének előnyben Rapcsák András ,,munkájában akadályozott" polgármesterrel szemben.

Alkotmányos visszásságok

Fürcht Pál a Belügyminisztérium önkormányzati főosztályvezetője szerint továbbra is fennáll az alkotmányellenes helyzet, mivel nem történt semmi. ,,Ugyanazok dolgoznak, ugyanazon pozíciókban." Azonban végre eldőlt, hogy kiírják az időközi választásokat, és így rendeződhet a helyzet - nyilatkozta a főosztályvezető. Annak ellenére, hogy senki sem nyilvánította alkotmányellenesnek a helyzetet, Fürcht úgy véli, hogy egy sor olyan alkotmánybírósági utalás történt, amely ezt a véleményt támasztja alá. Egyébként, miért nem lett már vége a fegyelmi eljárásnak? - kérdezett vissza a főosztályvezető.

Lelkiismeretes szavazás

Csapody Miklós szerint az MDF képviselői lelkiismereti szavazást tartottak, amikor azt támogatták, hogy vegyék le a napirendről a kérdést. A párt képviselői szavazataikkal csak azt az MDF álláspontot erősítették meg, hogy a problémákat helyben kell megoldani. Csapody szerint sajnálatos, hogy az ügy a parlamentig jutott, de értelmetlen lett volna a már magától feloszlott közgyűlést újra feloszlatni.

Csúcs László, kisgazda frakcióvezető-helyettes a Magyar Hírlapnak azt mondta: az önkormányzati konfliktusokat helyben kell megoldani, és csak akkor kell parlamenti hatáskörbe vonni, ha az orvoslásra nincs más lehetőség. Az önfeloszlatással viszont lényegében okát vesztette a kormány határozati javaslata - fűzte hozzá Csúcs.

Lamperth Mónika úgy véli: az még korántsem biztos, hogy a Rapcsák-ügy az elutasító szavazással lezárult. A politikus szerint a választásokig a jelenlegi testületnek kellene hivatalban maradnia, az azonban kiszámíthatatlan a parlament három hét múlva esedékes plenáris ülésére mit főznek ki, a Fidesz ,,boszorkánykonyháján".

Vásárhelyen fellélegeztek

Hódmezővásárhelyen azonban megnyugodtak. Túri József alpolgármester az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy végre azt történt, amit ők akartak, és nem a politikusok. Túri szerint ,,ha köztársasági megbízottat küldtek volna, akkor megszűnt volna a Rapcsák elleni fegyelmi eljárás, és a Fidesz tisztára mossa Rapcsákot."

Rapcsák Andrást nem tudtuk elérni, viszont a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy ,,nagy erőkkel próbálják megakadályozni, hogy újra őt válasszák meg polgármesternek."

Kedden bejelentették, hogy független jelöltként, de kisgazda támogatással a december 3-ára kiírt időközi választásokon indul Mucsi Imre is, aki jelenleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Mucsi a választás kiírásával lemondott posztjáról. Túri szerint talán ő az egyetlen, ,,aki nem kompromittálódott az utóbbi másfél évben, és, aki integrálni tudná az érdekeket." Az alpolgármester ehhez csak annyit tett hozzá, hogy Rapcsák a ,,vásárhelyi Milosevics", aki mindent megtesz azért, hogy megtarthassa a hatalmát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!