Viola
-5 °C
-2 °C

Feloszlott a hódmezővásárhelyi közgyűlés

2000.09.22. 16:46
Dezinformálás, utolsó pillanatban történő beterjesztés, és váratlan húzásoknak volt köszönhető, hogy a hódmezővásárhelyi közgyűlésnek sikerült feloszlatnia önmagát. A tét óriási volt: ha a testület ezt nem tudja véghez vinni, akkor a Parlament dönt a grémium ,,haláláról", és a Belügyminisztérium köztársasági megbízottat küld Vásárhelyre. Információnk szerint már a sajtótájékoztató ideje és helye is megvolt, ahol bemutatták volna Dr. Juhász Tündét, Rapcsák András egykori kabinetfőnökét. Így viszont a képviselők mandátuma megmaradt, így a december 3-ra kiírt időszaki választásokig a jelenlegi testület viszi a város ügyeit. Rapcsák András szerint így még két hónapig folyhat a szabadrablás.

Rapcsák nem tudja, mennyi per indult ellene
Két óráig tartott az a közgyűlés, amelynek végén a hódmezővásárhelyi közgyűlés feloszlatta önmagát. A sürgősségi indítványt lezáró egyhangú, név szerinti szavazás menetét azonban a végletekig kiélezték a képviselők. A közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzata szerint sürgősségi indítványt az előző nap 16 óráig kell beterjeszteni. Csütörtökön délután, öt perccel a határidő lejárta előtt Túri József alpolgármester végül is beterjesztette a testület feloszlatásáról szóló indítványt. Ezzel lehetővé vált, hogy péntek délelőtt a közgyűlés napirendre vegye, és megtárgyalja a feloszlatást.

Kényszerű önfeloszlatás

Ez meg is történt, a 25 tagú testületből 16 képviselő jelent meg az ülésen, és név szerinti szavazással egyhangúlag a feloszlatás mellett voksoltak. A városatyák áttörésüket saját taktikázásuknak tudják be, Rapcsák András szerint azonban ez: ,,várható lépés volt, és ő már ezt tavaly áprilisban megmondta." Túri József alpolgármester szerint azért kellett önmagának feloszlatnia a közgyűlést, mert csak így tudják lefolytatni a törvényes vizsgálatokat Rapcsák András ellen.

Túri emlékeztetett arra, hogy a múlt évben összesen három fegyelmi vizsgálatot kezdeményeztek Rapcsák András ellen. Mindegyik esetben közpénz magáncélra történő felhasználásának gyanúja miatt indult vizsgálat. Túri József a közgyűlésen hivatkozott az Alkotmánybíróság véleményt nyilvánító határozatára is, amely szerint a hódmezővásárhelyi képviselő-testület nem sértette meg az alkotmányt. Rapcsák András azonban ezzel ellentétes állásponton van. Kérdésünkre elmondta, hogy fogalma sincs róla, hány per indult ellene, és tagadta, hogy büntetőjogi eljárás folyik ellene. Sem a Csongrád Megyei Bíróságot, sem az ügyvédjét nem sikerült elérnünk, így nem tudjuk pontosan, hogy hány személyiségi jogi, illetve közigazgatási per van érvényben a polgármester ellen. Annyi biztos, hogy a személyiségi perek sem a saját feloszlatás, sem pedig az Országgyűlés feloszlatása esetén sem szűnnek meg.

Menedékjog Rapcsáknak?

Ha azonban az Országgyűlés oszlatta volna fel a közgyűlést, akkor a polgármester mellet a képviselők mandátuma is megszűnt volna (így hivatalból nem intézkedhetett volna senki). Ebben az esetben a Belügyminisztérium egy köztársasági megbízottat nevezett volna ki, aki az időszaki választásokig irányította volna a várost. A parlament hétfőn vagy kedden hozta volna meg a feltehetőleg feloszlató határozatát. Ez Túri József szerint a fideszes honatyáknak lett volna köszönhető.

Az alpolgármester szerint ,,politikai menedékjoggal" akarták kimenekíteni Rapcsákot a felelősségre vonástól. Vagyis megakadályozták volna a hivatali vizsgálatot, és az új választásig az ország közvéleménye előtt tisztázták volna a polgármestert. A képviselők arra bazíroztak, hogy dezinformálják a Belügyminisztériumot, és azt hitetik el, hogy a pénteki közgyűlésen visszahelyezik Rapcsákot.

A Belügyminisztérium tervei

A taktika a képviselők szerint bejött, mert nem hivatalos forrásokból úgy értesültek, hogy a Belügyminisztérium már megtalálta a megbízottat, aki Rapcsák András egykori kabinetfőnöke, Dr. Juhász Tünde. A képviselők számára itt vált bizonyossá, hogy Rapcsákot meg akarják menteni, és kész van a Fidesz forgatókönyve - fogalmazott Kecskés Ákos, SZDSZ-es városatya.

A jelenleg az Ifjúsági és Sportminisztérium főosztályvezető-helyetteseként dolgozó Juhász Tünde arra a kérdésünkre, hogy miért rá esett a választás, azt felelte, hogy valószínűleg ,,helyismerete és gyakorlata miatt tekintették alkalmasnak." Mondata után azonban tagadta, hogy hivatalosan is megkeresték volna. A Belügyminisztérium Sajtóosztályának vezetője, Csányi Klára határozottan cáfolta azt az információnkat, hogy az e hét hétfői parlamenti döntés után a jövő csütörtökön, sajtótájékoztatót tartottak volna a szevezésükben, amelyen bemutatták volna Juhász Tündét, mint köztársasági megbízottat.

Öten állnak csatasorba az időszaki választásokon

Az önkormányzati törvény értelmében az önkormányzatnak jogában áll saját magát feloszlatnia, viszont 75 nap múlva meg kell rendeznie az új választásokat. A közgyűlés december 3-át javasolta a választás napjának, amelyet a választási bizottságnak kell elfogadnia. Információnk szerint öten állnak csatasorba az időszaki választásokon. Rapcsák Andráson kívül, Havranek Ferenc, a Munkáspárt jelölje, Kovács László, a MIÉP jelöltje, Mucsi Imre a kisgazdák színeiben, valamint a MSZP és SZDSZ közös támogatásával Horvát László.

- Azért oszlatták fel magukat, mert beismerték bűnösségüket, és így akarnak időt nyerni - összegezte véleményét Rapcsák az Indexnek. Rapcsák elmondta, hogy dokumentumokkal tudja igazolni, hogy milyen bűncselekményeket követtek el távollétében. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy mikor akarja a nyilvánosság elé tárni a bűnösségeket bizonyító iratokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!