Szeptemberben dönt a parlament a hódmezővásárhelyi választásokról

2000.07.11. 13:26
Újra kezdeményezi a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatását a Belügyminisztérium, így a parlament akár rendkívüli ülésen is dönthet az új választás kiírásáról. Rapcsák András mindenképpen újraindul, ha kiírják az időközi választásokat. A döntéshez az alkotmány szerint nincs szükség kétharmados többségre, így akár rendkívüli ülésen, az ellenzék támogatása nélkül is keresztülvihető az előterjesztés.
A belügyminiszter az alkotmánybíróság döntésének ismeretében újra kezdeményezi a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatását - nyilatkozta a Népszavának Könyves Krisztina, a tárca szóvivője.

Rapcsákot nem lepte meg a BM bejelentése
Tájékoztatása szerint Pintér Sándor a következő, augusztusi kormányülésen kezdeményezi, hogy a kabinet újra indítványozza a parlamentnél a testület feloszlatását és új választás kiírását. Ha a kormány támogatja Pintér javaslatát, a parlamenti a nyári szünet miatt leghamarabb szeptemberben dönthet.

Rapcsák: mindenképpen újra indulok az időközi választáson

Rapcsákot nem lepte meg a BM bejelentése. Az Indexnek nyilatkozva közölte: ,,szomorúsággal tölt el, hogy a tolvajok, csirkefogók az utóbbi időben kifosztották a várost". Szerinte az sem kizárt, hogy a parlament rendkívüli ülésen döntsön a feloszlatásról és az új választásról, amit ő maga már tavaly áprilisban kezdeményezett. Rapcsák jelezte: mindenképpen újra indul az esetleges időközi választáson.

Túri Józsefet, Hódmezővásárhely alpolgármesterét, Rapcsák legnagyobb ellenlábasát eddig nem sikerült utolérnünk.

Alkotmánybírák és feszítővas

Mint arról az Index is beszámolt, a kormány a belügyi tárca indítványára idei első ülésén úgy döntött: kezdeményezi a hódmezővásárhelyi testület feloszlatását annak alkotmánysértő működése miatt, de csak azt követően, hogy kikérte az alkotmánybírák állásfoglalását. Az alkotmánybírák a múlt héten, úgynevezett véleménynyilvánító határozatban döntöttek az önkormányzat ügyében, ám a határozatot az érintettek is ellentétesen értelmezték.

Rapcsák András Fideszes országgyűlési képviselőt tavaly márciusban függesztette fel állásából a testület arra hivatkozva, hogy pénzügyi szabálytalanságokat észleltek. Rapcsák ellenlábasai a városvezető szemére vetették, hogy a város pénzén ünnepelte meg névnapját. Később ez a vád kiegészült azzal, hogy a Rapcsák-család több mint hetvenmillió forintot keresett azon, hogy az önkormányzattól alig négymillióért megvásárolt telket több mint nyolcvanmillióért értékesítettek.

A Fideszes polgármester rendre visszautasította a vádakat, és a bíróságon kezdeményezte, hogy helyezzék vissza állásába. Amikor a Csongrád Megyei Bíróság a jogvitában Rapcsáknak adott igazat, a testület újabb fegyelmi eljárást indított a polgármester ellen és ismét felfüggesztették állásából. A saját bevallása szerint 180 kilós polgármester időközben feszítővassal is megpróbált érvényt szerezni vélt igazának: feltörette lezárt irodáját.