Árpád
-2 °C
3 °C

Szeptemberben dönt a parlament a hódmezővásárhelyi választásokról

2000.07.11. 13:26
Újra kezdeményezi a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatását a Belügyminisztérium, így a parlament akár rendkívüli ülésen is dönthet az új választás kiírásáról. Rapcsák András mindenképpen újraindul, ha kiírják az időközi választásokat. A döntéshez az alkotmány szerint nincs szükség kétharmados többségre, így akár rendkívüli ülésen, az ellenzék támogatása nélkül is keresztülvihető az előterjesztés.
A belügyminiszter az alkotmánybíróság döntésének ismeretében újra kezdeményezi a hódmezővásárhelyi önkormányzat képviselő-testületének feloszlatását - nyilatkozta a Népszavának Könyves Krisztina, a tárca szóvivője.

Rapcsákot nem lepte meg a BM bejelentése
Tájékoztatása szerint Pintér Sándor a következő, augusztusi kormányülésen kezdeményezi, hogy a kabinet újra indítványozza a parlamentnél a testület feloszlatását és új választás kiírását. Ha a kormány támogatja Pintér javaslatát, a parlamenti a nyári szünet miatt leghamarabb szeptemberben dönthet.

Rapcsák: mindenképpen újra indulok az időközi választáson

Rapcsákot nem lepte meg a BM bejelentése. Az Indexnek nyilatkozva közölte: ,,szomorúsággal tölt el, hogy a tolvajok, csirkefogók az utóbbi időben kifosztották a várost". Szerinte az sem kizárt, hogy a parlament rendkívüli ülésen döntsön a feloszlatásról és az új választásról, amit ő maga már tavaly áprilisban kezdeményezett. Rapcsák jelezte: mindenképpen újra indul az esetleges időközi választáson.

Túri Józsefet, Hódmezővásárhely alpolgármesterét, Rapcsák legnagyobb ellenlábasát eddig nem sikerült utolérnünk.

Alkotmánybírák és feszítővas

Mint arról az Index is beszámolt, a kormány a belügyi tárca indítványára idei első ülésén úgy döntött: kezdeményezi a hódmezővásárhelyi testület feloszlatását annak alkotmánysértő működése miatt, de csak azt követően, hogy kikérte az alkotmánybírák állásfoglalását. Az alkotmánybírák a múlt héten, úgynevezett véleménynyilvánító határozatban döntöttek az önkormányzat ügyében, ám a határozatot az érintettek is ellentétesen értelmezték.

Rapcsák András Fideszes országgyűlési képviselőt tavaly márciusban függesztette fel állásából a testület arra hivatkozva, hogy pénzügyi szabálytalanságokat észleltek. Rapcsák ellenlábasai a városvezető szemére vetették, hogy a város pénzén ünnepelte meg névnapját. Később ez a vád kiegészült azzal, hogy a Rapcsák-család több mint hetvenmillió forintot keresett azon, hogy az önkormányzattól alig négymillióért megvásárolt telket több mint nyolcvanmillióért értékesítettek.

A Fideszes polgármester rendre visszautasította a vádakat, és a bíróságon kezdeményezte, hogy helyezzék vissza állásába. Amikor a Csongrád Megyei Bíróság a jogvitában Rapcsáknak adott igazat, a testület újabb fegyelmi eljárást indított a polgármester ellen és ismét felfüggesztették állásából. A saját bevallása szerint 180 kilós polgármester időközben feszítővassal is megpróbált érvényt szerezni vélt igazának: feltörette lezárt irodáját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?