Tanulságok és rendszerek a holokauszt emléknapon

2005.04.16. 23:04
A holokauszt magyarországi emléknapján szombaton a tragédia tanulságaira hívták fel a figyelmet kormánypárti és ellenzéki vezető politikusok. Orbán Viktor és Schmitt Pál gyertyát gyújtott. A belügyminiszter a Dohány utcai zsinagógánál beszélt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök holokauszt-emlékművet avatott a Duna-parton.

A IX. kerületi Páva utcai Holokauszt Emlékközpont emlékfalánál szombaton reggeltől diákok olvasták fel az áldozatok egy részének neveit. Varga László, az emlékközpont tudományos igazgatója beszámolt arról, hogy egy évvel ezelőtt, az intézmény nyitásakor hatvanezer név szerepelt az áldozatok emlékfalán, "mára ez a névsor kilencvenkétezerre bővült".

Az Élet Menete

Este elindult a fővárosban az Élet Menete; a Liszt Ferenc térről több százan fáklyával a kezükben indultak a Dohány utcai zsinagógához, így emlékezve a magyarországi holokauszt áldozataira.

Az Élet Menete Alapítvány és a Hasomer Hacair elnevezésű zsidó ifjúsági szervezet hétfőn fordult felhívással a fővárosiakhoz, arra kérve őket, alkossanak élőláncot és vonuljanak végig az egykori pesti gettó területén a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján.

Gyertyagyújtás

Orbán Viktor volt miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumban mondott beszédében úgy fogalmazott: a megemlékezések azt üzenik a jövőnek, hogy Magyarországon többé nem lehetnek olyan diktatórikus rendszerek, amelyek származásuk miatt ártatlan emberek életét oltják ki.

Magyarországon "származásra, fajra, korra, nemre való tekintet nélkül minden embert megillet a szabadsághoz, a biztonságos élethez, az emberi méltóság tiszteletéhez való jog", jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezt a mindenkori hatalomnak - "legyen szó politikai, társadalmi vagy párterőről" - alkotmányos kötelezettségeinek eleget téve védenie kell.

A holokauszt áldozataira emlékező gyertyagyújtáson részt vett Schmitt Pál, a párt alelnöke és több más politikusa, majd a Holokauszt Emlékközpontba mentek fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.

Erkölcsi és történelmi bűnök


Cipők a Duna-parton
A holokauszt áldozatainak napján az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja fájdalommal és kegyelettel emlékezik az áldozatokra, de emlékezik a bűnökre is, amelyek először a bűnbakkereséshez és megbélyegzéshez, aztán a kirekesztéshez, végül a történelem legkegyetlenebb tömeggyilkosságaihoz vezettek - írta nyilatkozatában Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.

Rámutatott: a holokauszt legfontosabb tanulsága, hogy a cinikus politikai vétkekből erkölcsi és történelmi bűnök származhatnak, ezért a párt arra kéri az emlékezőket, hogy a hétköznapokon se felejtsék el a történelmi tragédia tanulságait.

Nem csupán zsidó, hanem magyar ügy

Kötelességünk, becsületbeli ügyünk felidézni, ami 1944 tavaszán zsidó honfitársainkkal történt - mondta belügyminiszter a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján, szombaton Budapesten.

Lamperth Mónika a Dohány utcai zsinagógánál több száz résztvevő előtt úgy fogalmazott: a magyar zsidóságot ért borzalom nem csupán zsidó, hanem magyar ügy, "ezért mindannyiunk kötelessége az áldozatokra megemlékezni és az áldozatokra emlékeztetni".

A holokauszt a magyar és a világtörténelem "szégyenfoltja", amellyel több mint hat évtized után is szembe kell néznünk - emelte ki. Hozzátette: "szembe kell néznünk (...) a felelősségvállalás okán is". Lamperth Mónika azt mondta: "a demokratikus Magyar Köztársaság belügyminisztereként megkövetem az áldozatokat és az áldozatok hozzátartozóit".

Az áldozatok emlékére beszédet mondott Schiffer János főpolgármester-helyettes és Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi is.

Emlékmű a Duna-parton

Holokauszt-emlékművet avattak a pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon szombaton késő este. A Cipők a Duna-parton elnevezésű kompozíciójában Pauer Gyula szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból. Az avatón Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta, Magyarországnak olyan kormányai vannak és reményei szerint lesznek, amelyek megvédik a szabadságot, a biztonságot, az emberi életeket és nem engedik a gyűlölet gondolatát, a gyűlölet szavát és a gyűlölet cselekvését.

A kormányfő a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján az áldozatokra emlékező fáklyás és gyertyás felvonulás, az Élet Menetének résztvevői előtt hangsúlyozta, hogy az említett kötelezettségek ösztöneinkben, zsigereinkben élnek, amelyekre meg is kell esküdni, amit a miniszterelnök meg is tett.