Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Homoki alkut kötött

2000.09.28. 22:13
Magánvádalku eredményeként interpellált Csikós József,az Energol vezérigazgatója egészségi állapota ügyében Homoki János kisgazda képviselő, a HM jelenlegi politikai államtitkára még 1997 októberében - közölte a politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tájékoztatása szerint a cég gazdasági igazgatójának élettársa kereste meg, felajánlva: ha interpellál a parlamentben Csikós egészségi állapota ügyében, a nyugalmazott ezredes információkkal szolgál majd az olajügyekről és a III/III-as ügynökökről.
Az államtitkár az Index kérdésére spekulációnak minősítette, hogy a kormányváltásnak köze lett volna Csikós szabadlábra helyezéséhez. Azt azonban nem zárta ki, hogy esetleg Pintér Sándor így vágott vissza a személye elleni támadásokért. A politikus tízmilliós pereket helyezett kilátásba a ,,méltatlan támadásokért" és államtitoksértésnek nevezte, hogy a találkozóról készült és államtitkot képező operatív jelentésekből a sajtó idézett.

Homoki János
Nevetségesnek minősítette Homoki János, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, hogy az utóbbi hetekben olajbűnözőkkel hozták összefüggésbe személyét. Ez szerinte azért is képtelenség, mert az előző ciklusban ő volt a kisgazdák korrupcióellenes felelőse, s e minőségében több tucatszor interpellált különféle állami vezetőkhöz.

Csikós József ügyében azért szólalt fel a parlamentben még 1997 októberében, mert megkeresték és alkut ajánlottak neki. Drobilich Gábor, az Energol gazdasági igazgatójának élettársa hívta fel még '97 szeptemberében, hogy Csikósnak fontos információi lennének a számára. Homoki azért találkozott pár nappal később a hölggyel, mert komolyan vette, hogy a BM Adatfeldolgozó Hivatalának korábbi vezetője, a 90-es évek elején közkézen forgó ügynöklista készítője érdemi információkkal szolgálhat. Homoki állítása szerint az volt a gyanúja: nem az olajügyekért tartják fogva a vezérigazgatót, hanem azért, mert ,,mindent tud".

Titkos találka az élettárssal

Drobilich Gábor élettársával és Csikós ügyvédjével egy újlipótvárosi vendéglőben találkozott Homoki János. A hölgy elmondta, hogy élettársa a rossz orvosi ellátás miatt fél szemére megvakult az előzetesben. Jelezte, hogy Csikósnak több infarktusa volt és a megfelelő orvosi kezelés nélkül az életét veszélyezteti a fogva tartása. Homokinak a megbeszélésen azt ígérték: ha interpellál a parlamentben, cserébe értékes információkhoz juttatja őt Csikós József az olajügyekről, illetve arról, hogy a közélet mely szereplői voltak ügynökök.

Homoki János, az Index kérdésére spekulációnak nevezte azt az MSZP-s hipotézist, hogy a kormányváltásnak köze van a volt vezérigazgató szabadlábra helyezéséhez. (Juhász Ferenc szerdai tájékoztatóján érdekesnek nevezte, hogy július 8-án megalakult az új kormány, s két nappal ezután már szabad is volt Csikós.)

Homoki csak a számlára emlékszik

Homoki János már betöltötte jelenlegi posztját, amikor Csikós kiszabadulása után két hónappal személyesen is találkozott az Energol-vezetővel egy szintén újlipótvárosi vendéglőben. Arra határozottan emlékszik Homoki János, hogy egy-egy pohár sört ittak, amit ő fizetett, arra a kérdésre azonban nem tudott határozott választ adni, hogy Csikóson kívül jelen volt-e más is a megbeszélésen.

Az államtitkár és az olajvállalkozó körülbelül fél órát beszélgetettek egymással, ennek során azonban semmilyen használható információ nem került Homoki birtokába. ,,Úriemberként viselkedtem, Csikós magától nem mondott semmit, én pedig nem erőltettem a dolgot" - mondta.

Az államtitkár a belügyminiszterre is gyanakszik

Homoki szerint államtitkot sértettek azok, akik idéztek az üggyel kapcsolatban született operatív jelentésből, mert annak minden betűje most is államtitoknak minősül. Üdvözölte, hogy Pintér Sándor vizsgálatot indított az ügyben.

Az Index kérdésére a politikus közölte, hogy a botrány kirobbanásáig nem tudta, hogy a belügyi tárca adatokat tárol róla. A politikus nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy Pintér Sándor belügyminiszter visszavágása lenne a titkos anyagok kiszivárogtatása. Közölte: tízmilliós kártérítést kérve pert indít a titkos anyagból idéző orgánumok ellen. Leszögezte, hogy ennek az ügynek a kapcsán is az a tanulsága, hogy meg kell nézni: ügynökök voltak-e a ,,főmédiamogulok".

A kisgazda államtitkár nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy az olajbizottság tagjai szivárogtatták ki az információkat, azok után, hogy a Fidesz olajjelentés-tervezetében a szocialista kormányok politikai felelőssége kapott hangsúlyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!