Judit
3 °C
7 °C

Juhász: a Fidesz saját érintettsége miatt zárná le az olajügyet

2000.09.27. 15:16
A Fidesz saját érintettsége miatt igyekszik minél előbb lezárni az olajügyeket, pedig még napjainkban is történnek visszaélések - állította szerdai sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc, az olajbizottság szocialista alelnöke. Példaként az extrakönnyű fűtőolajat említette, ami még most sem jövedéki termék. Azt is felrótta a kormánynak, hogy nem lépett fel Király B. Izabella olajimportja ellen, aki kétszer másfélmillió liter üzemanyagot hozatott be Irakból. A politikus állítja: a kormányváltást követő egy héten belül két olajvisszaéléssel gyanúsított személyt is szabadlábra helyeztek. A politikus arról is említést tett, hogy Tóth Béla, a Fidesz egykori kampányfőnökének adócsalási ügyében és Csikós József, Energol-vezér olajügyében pótnyomozást rendeltek el, noha korábban már vádemeléssel lezárták mindkét nyomozást.
A koalíció saját érintettségének leplezése miatt akarja minél hamarabb lezárni az olajügyeket - közölte szerdai sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc, az olajbizottság szocialista alelnöke. Úgy vélte: a kitűzött november 30-ai időpontig képtelenség felgöngyölíteni az olajügyeket, annál is inkább, mert még napjainkban is történnek visszaélések.

Juhász Ferenc, az olajbizottság szocialista alelnöke
Juhász szerint az extrakönnyű fűtőolajat jövedéki termékké kellene minősíteni, hogy egyszer, s mindenkorra megszüntessék a visszaéléseket. A politikus demonstrálandó, hogy reális veszély az extrakönnyű fűtőolajjal való visszaélés három üvegcsét vett elő: kettőben töltőállomásokon 227 forintért vásárolt dízelolaj, a harmadik üvegben pedig 150 forintért kapható ,,fekete" olaj volt.

Szintén elfogadhatatlan Juhász számára, hogy a kormány nem akadályozta meg Király B. Izabella, egykori MDF-es képviselő olajimportját. Az expolitikus a nemzetközi embargóval sújtott Irakból hozatott be kétszer másfélmillió liter üzemanyagot, amiről a kormányt augusztus közepén értesítette az iraki nagykövetség.

Juhász Ferenc szerint a kisgazdák és a Fidesz közti hatalmi harcnak kis híján áldozatává vált a belügyminiszter. Szerinte Pintér Sándorról gyakorlatilag bármit elhisz a közvélemény, hiszen több alkalommal is kétes ügyekbe keveredett már. Ebben a helyzetben került elő ,,véletlenül" az a dosszié, amely Homoki János érintettségét dokumentálja. Az anyag arról szól, hogy a két legnagyobb olajvisszaélésben érintett két cég, az Energol és a Conti Car vezetőivel tartott fenn kapcsolatot Homoki. Sőt Csikós József ügyében még interpellált is az akkori belügyminiszterhez, aggódott a fogva tartott egészségi állapotáért.

Juhász Ferenc szerint az is érdekes, hogy a kormányváltás utáni első héten szabadlábra helyezték az addig előzetesben ülő Energol és Conti Car vezetőit, illetve, hogy vádemeléssel lezárt ügyekben újra nyomozást rendelt el az ügyészség. Tóth Bélát egymilliárdos adócsalással gyanúsították, de bírósági szakasz helyett pótnyomozást rendelt el az ügyészség - sérelmezte Juhász. Az Energol-ügy gyanúsítottjaival szemben is hasonlóan jártak el, és az eljárás még mindig folyik. Juhász szerint ez azért érdeke a Fidesznek, mert ha jogerősen elmarasztalnák a párt egykori kampányfőnökét, akkor kénytelenek lennének a Fidesz klientúrájához tartozó vállalkozók belátni: nincs mit tenni, be kell tartani a törvényeket.

A Fidesz nem érintett az olajügyekben - reagált az MSZP képviselőjének vádjaira Halász János, a Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője és Dorkota Lajos, az olajbizottság fideszes tagja. ,,Az kiabál a legjobban, akinek a háza ég"- vélekedett Juhász Ferenc kijelentéseiről Halász. Sajnálatosnak nevezték, hogy a parlament elutasította azt a fideszes javaslatot, amely ,,néven nevezte a felelősöket". Dorkota leszögezte: egyértelműen a Horn-kormányt terheli politikai felelősség az olajügyekért. Szerinte az is a szocialisták érintettségét igazolja, hogy részt vett az Energol vezetésében egykoron Karl Imre, MSZP-s országgyűlési képviselő, akkori energetikai kormánybiztos. Kérdésre válaszolva kijelentette: Tóth Béla sohasem volt a Fidesz kampányfőnöke, az pedig, hogy eljárás folyik ellene bizonyítja: vállalkozó és vállalkozó között nincsen különbség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?