Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

HÖOK-os polip kebelezi be az MDF-et?

2008.06.24. 09:17
Összetették a két kezüket az MDF-esek, amikor az elöregedett, kizárásoktól megviselt pártban 2006-ban végre megjelentek a fiatalok. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájából (HÖOK) kinőtt élcsapat által beszervezett új generáció azonban nem akart sokat várni az előrejutással. A diákszervezet egykori elnöke kipróbált embereivel gyorsan átvette az irányítást Budapesten, és most vidéken száll szembe a Dávid Ibolya regnálása alatt még megmaradt öregekkel. A tisztújítások miatt kitört küzdelemben komoly tényező lett a Schmuck Andor által menedzselt Tisztelet Társasága is.

Két táborra szakadtak az idősebb demokrata fórumos vezetők: az egyik tábor szerint, ha nem vigyáznak, a Gyurcsány-éra KISZ-es nyomulásához hasonló hatalomátvétel lesz az MDF-ben is, a másik viszont nem tudja elképzelni, hogy kiszervezhetik alóla a pártot.

Meglepetést okoztak

2004-hez hasonlóan ismét az európai parlamenti választás elé időzítette az MDF a teljes – az alapszervezetektől az országos elnökségig terjedő – tisztújítást. A több hónapos folyamat azonban váratlanul kemény harcokat eredményezett. Dávid Ibolya pártjában ugyanis az elmúlt években a színfalak mögött több markánsan szembenálló lobbicsoport is megerősödött. Az egymás rovására történő térnyerésük a jövőben radikálisan átformálhatja a párt arculatát és politikai stratégiáját.

„Frontális offenzíva volt a hatalom lenyúlására” – jellemezte az Indexnek az Almássy Kornél nevével fémjelzett csoport viselkedését az MDF egyik vezetője, aki szerint a szerveződés magját a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetésében összeállt és szövetkezett harcostársak alkotják, az országos terjeszkedéshez szükséges támogatást pedig az Ifjúsági Demokata Fórum (IDF) fiataljai adják. Forrásunk szerint a csoport már eddig is sok pozíciót, területet hódított el, de a mostani nyílt és szervezett fellépés mégis meglepetést okozott.

Az agilis gyerekek

Almássy a HÖOK elnöki posztjáról nyergelt át a pártpolitizálásra öt évvel ezelőtt. Dávid Ibolya támogatásával sajátos rekordot állított fel, az IDF-en keresztül három hónap alatt bekerült a párt szűkebb vezetésébe, és jelenleg is ő tölti be az MDF három alelnöki posztjának egyikét. Az irányítása alatt felvirágzó IDF-nek, a fiatal agilis „gyerekek” megjelenésének örült a káderhiánnyal küszködő pártelit, ezért a HÖOK aktivistái szinte ellenállás nélkül átvehették a budapesti kerületek vezetését, majd hamarosan megszerezték az MDF budapesti szervezeteinek irányítását és a budapesti választmány túlnyomó többségét is.

Almássy mellett egy sor HÖOK-os elnökségi tag és HÖOK-alelnök jelent meg az MDF-ben, így Huber Szebasztián (testvére a Fideszben politizál), Lasztovicza Gábor, valamint legújabban az erős gödöllői támogatással és kiterjedt vállalkozói háttérrel bíró Vasa László, aki korábban szintén HÖOK-alelnök volt Almássy mellett. A pártban úgy tartják, Dávid Ibolya éppen Vasát szándékozik megtenni a Brüsszelben egy ciklust már leszolgált Olajos Péter helyett EP-képviselő-jelöltnek.

HÖOK, a nagyhatalom

Hamar belekerül a dolgok sűrűjébe az egyetemeken az, aki bejut a hallgatói önkormányzat vezetésébe. A szervezetnek széleskörű jogosítványai vannak az intézmények gazdálkodásának felügyeletében, az önkormányzatok irányítói komoly pénzeket mozgató döntésekbe szólhatnak bele az egyetemek-főiskolák ingatlangazdálkodásától az étkeztetésig, sőt számos olyan területen, mint a táboroztatás, rendezvény- és buliszervezés, a diákszövetség kezében van az irányítás. A HÖK-ösök befolyásának, sok helyen szokatlan túlhatalmának egyik forrása, hogy a szervezet nemcsak a diákokat közvetlenül érintő kérdésekben hallatja hangját, hanem az autonómiával rendelkező egyetemi tanácsban szavazataikkal beleszólhatnak, adott esetben el is dönthetik, hogy ki legyen a rektor. A HÖOK Magyarország főiskolai és egyetemi hallgatói önkormányzatainak érdekképviseleti szövetsége.

A HÖOK-os csapat fővárosi megerősödése nem jelentette egyben a párt budapesti erősödését. Az MDF Budapesten komoly veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, és maga Almássy sem tudott labdába rúgni az V. kerületi ellenfelek között. A választási sikerek hiánya azonban nem vette el a társaság kedvét a belső terjeszkedéstől. A tavasszal kezdődött tisztújításon kiderült, hogy a csoport országos aspirációkat dédelget, és nemcsak a fővárosi Katona Kálmán, hanem a párt másik emblematikus figurája, Herényi Károly hátországát is képesek elhódítani. Az MDF-ben nagy győzelemnek számít, hogy a frakcióvezető megyéjében, Somogyban Almássy IDF-es embere, a 24 éves Balla György került az elnöki székbe. Heves megyében vesztettek, az országgyűlési választások szempontjából kulcsfontosságú Pest megye viszont szintén Almássyék kezébe került.

A vállalkozói csoport

Az ötszázalékos küszöb körül mozgó pártnak stratégiailag fontos Pest megyéért nagy csata zajlott. A HÖOK-os csapat ellenfele a másik frissiben felépített, de tőkeerős hatalmi csoport, a Tisztelet Társasága (TT) volt. Az MDF-fel választási együttműködést kötő szervezet országgyűlési képviselője, Vas János már korábban szervezetépítésbe kezdett a megyében, de az elnökségért vívott küzdelemben egyelőre alulmaradt. A nyugdíjasbulik szervezéséről ismertté vált társaságnak a pártvezetés a tavasszal ígérte oda az országos lista minden harmadik és nyolc megyei lista vezető helyét, a TT azonban a szerződésben garantált jelölések mellett saját jogon is próbál helyeket szerezni.

A TT Pest megyei kudarca ellenére sikerült elfoglalni Komárom-Esztergom megyét, félreállítva az eddigi elnököt, Kiss Gábort, az Antall József Alapítvány igazgatóját. Az új elnök az alig néhány hónapos párttagsággal rendelkező Jagarics Ferenc, a Leisztinger Tamás milliárdos környezetéhez tartozó vállalkozó lett. Jagarics már a 2006-os országgyűlési választáson reménykedhetett, hogy a TT szerződése segítségével bekerül a parlamentbe, de miután csak a 13. helyet kapta meg az országos listán, Vas Jánossal ellentétben, aki 9. volt, nem jutott mandátumhoz.

A harmadik erőcsoportnak a régi MDF-esek tekinthetők, akik azonban néhány megyét (a Hajdú-Biharban a debreceni Makay Zsoltét és Fejér megyében a székesfehérvári Viniczai Tiborét) kivéve szervezettségben és tőkeerőben messze alulmaradnak a másik kettőhöz képest. Informátoraink szerint a pártelnök, Dávid Ibolya a pozícióharcba eddig nem avatkozott bele, inkább próbált a lobbicsoportok fölött maradni, és kivárni, hogy melyik irányzat szerzi meg a hegemóniát.

A HÖOK-os kapcsolati hálóról megkérdeztük Almássy Kornélt is. A politikus elismerte ugyan, hogy van körülötte „egy ilyen erőtér”, de a tisztújítással kapcsolatban nem volt hajlandó további kérdésekre válaszolni.