Szabolcs
20 °C
35 °C

Horváth Balázs az MDF újabb jobbágya

2004.03.09. 07:05
Hende Csaba után az MDF másik országosan ismert tagját, Horváth Balázst is azzal vádolja a pártvezetés, hogy a Fidesszel szimpatizál. Az Antall-kormány első belügyminisztere az MDF hétvégi, nemzeti párbeszédet és konszenzust sürgető Monoki Nyilatkozatot támadta a Magyar Nemzetben. A politikus fenntartja állításait.
Horváth Balázs "már régen nem az MDF-nek dolgozik, s arról nyilatkozik, amire máshonnan megbízást kap". Ezt nyilatkozta a Népszabadságnak az Antall-kormány első belügyminiszteréről Szőke László, a demokrata fórum alelnöke, aki szerint a vélemény-nyilvánítási szabadságba nem férnek bele azok a kijelentések, amelyeket a veszprémi politikus a hétvégi Monoki Nyilatkozatról tett.

A párt a hétvégén Kossuth szülőhelyén nemzeti párbeszédet és konszenzust sürgetett. Erről a Magyar Nemzetben úgy nyilatkozott, hogy "elképesztő", mert a dokumentumban felismerhető a Fidesszel szembeni ellenszenv, az MSZP-vel való békülékenység, amely bizonyítja Dávid Ibolya pártelnök szocialisták iránti szimpátiáját. Az MSZP-ről ezt mondta a Magyar Nemzetnek: "a véreskezű MSZMP jogutódja, amely a volt MSZMP és KISZ KB tagjaiból, pufajkásokból, hálózati ügynökökből, maoistákból és a rendszerváltás során milliárdossá vált nagyvállalkozókból verbuválódott".

Horváth Balázs a nyilatkozatot fenntartja.

Korábban Hende Csaba, az MDF másik országos, egykor kormányzati funkciót vállalt politikusa került szembe a pártvezetéssel. A volt államtitkárt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérte fel a polgári körök szervezésére. Szőke a nyáron nyílt levelében Boross Péter egykori miniszterelnököt idézte, aki "minden lenézését, megvetését, sajnálatát" egy mondatba sűrítve mondott ítéletet Hendéről: "a jobbágy, ő az akinek hűbérúr kell".