Zsófia
17 °C
21 °C

Az MDF mindent kitereget Hendéről

2003.07.16. 10:54
Boross Péter "minden lenézését, megvetését, sajnálatát" belesűrítve csak egyetlen mondatot mondott Hende Csabára: "a jobbágy, ő az akinek hűbérúr kell". Személyeskedő hangvételű nyílt levél közzétételével bővült az MDF és a Fidesz viszonyát is befolyásoló Hende-ügy. A polgári körök koordinátorával a választások előtt még egy tárgyaló delegációban ülő Szőke László az MDF honlapján teregeti ki, miért "nem övezi tisztelet" Hendét a pártban.
Az MDF alelnöke, Szőke László a Magyar Nemzet hasábjain kívánta megjelentetni a Néhány szó H.Cs.-ról című levelet, miután a jobboldali napilap egy másik Orbán Viktorhoz közelálló polgári körös, Balás Piri László cikkével kiállt Hende Csaba mellett. A Magyar Nemzet nem közölte az írást.

Nem zárták ki

A Fórum honlapján megjelent levélben Szőke felsorolja mindazokat az MDF-es berkekben közismert történeteket, amelyek miatt végül az elnökség is megvonta bizalmát az MDF-frakcióban ülő, ám ott az elmúlt egy évben érdemi munkát nem végző Hende Csabától. Mint emlékezetes, a Dávid Ibolya minisztersége alatt államtitkári funkciót betöltő politikust az MDF több vezető testülete is burkoltan, de távozásra szólította fel, a Veránka szigeti zárt frakcióülésen azonban mégsem tűzték napirendre a polgári körök szervezésével foglalkozó politikus kizárását. Az Indexnek nyilatkozó képviselők szerint ugyanis a kizárás csak tovább rontotta volna a két ellenzéki párt viszonyát.

Hende magyarázkodott, izzadt, vöröslött a feje

Az ügyben újabb fordulatot hozhat, hogy az MDF-elnökség egyik tagja, aki a 2002-es választások előtt az együttműködésről Hendével együtt tárgyalt a Fidesz vezetőivel, most kiteregette a belső pletykákat. Szőke László azt állítja, párttársa miatt akkor "ijedt meg" először, amikor a Kövér Lászlóval és Áder Jánossal folytatott egyeztetésről távozóban Hende csillogó szemmel újságolta: "Áder idáig a köszönésemet is alig fogadta, most meg beszélgetett velem". Az alelnök arról is ír, hogy az Országos Választmány is kifogásolta, hogy a további tárgyalásokon Hende felvetette saját magát a Fidesz-MDF közös listára, így mentesítve magát az egyéni megmérettetéstől. "Hende magyarázkodott, izzadt, vöröslött a feje, bizalmi szavazást kért maga ellen (amit utána visszavont) de végül nem szavazhattunk a személyéről" - írja Szőke.

Ki lesz a harmadik hűbér úr?

A jelenleg Orbán Viktor közvetlen környezetéhez tartozó politikus legnagyobb "bűne", hogy egyeztetés és előzetes bejelentés nélkül igazolt át a volt miniszterelnök polgári köreihez, holott Dávid Ibolya tette őt országosan ismert politikussá. "Vannak általános erkölcsi szabályok politikától függetlenül is. Ezeket megtanulni nagyon nehéz, bele kell születni, vagy érezni kell. Hendéből ez hiányzik. S akkor még nem is elemeztem, hogy mennyire helytelen az, hogy egy párt második embere egy másik párt meghatározó emberének lesz a titkárság vezetője, bizalmasa." - véli a Fórum vezető személyisége, aki azt is kifogásolja, hogy az MDF politikáját elítélő polgári körös levelek, faxok, e-mailek éppen a "fő-fő koordinátor" felhívására születtek.

Szőke arról is ír, hogy Boross Péter, volt miniszterelnök "minden lenézését, megvetését, sajnálatát" egy mondatba sűrítve mondott ítéletet Hendéről: "a jobbágy, ő az akinek hűbérúr kell". "Korábban ez Dávid Ibolya volt, most Orbán Viktor. Ki lesz a harmadik?" - kérdi a levél írója.