16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Politikai öngyilkosság lenne Hende kizárása az MDF-eseknek?

2003.06.23. 15:09
Kényes belüggyé válhat Hende Csaba kizárásának kérdése az MDF parlamenti frakciójában. A képviselőknek a kedd-szerdai félévértékelő frakcióülésen kell dönteni arról, felvállalják-e a polgári köröket szervező egykori államtitkár kizárásának ódiumát. Néhány MDF-es honatya szerint ugyanis kifejezetten "politikai öngyilkosság" lenne, ha a "bizalommegvonásokra" ráerősítve valóban eltávolítanák az immár Orbán Viktor, Fidesz-elnök közeli munkatársának számító Hendét.
Az MDF elnöksége és országos választmánya után a képviselőcsoporton a sor, hogy állást foglaljon a polgári körök szervezésével megbízott, egykori igazságügyi államtitkár sorsát illetően.

Terhelt viszony

Az Index információ szerint az MDF képviselőcsoportjának jelentős része nem tartaná jó ötletnek, ha a pártelnök, Dávid Ibolya álláspontjának engedve, a frakció is kizárná soraiból Hende Csabát. Bár a hétvégén az országos választmány is megvonta a bizalmat a Fórum frakciójában helyet foglaló Hendétől, és felvetődött a kizárás lehetősége is, a honatyák döntését befolyásolhatja, hogy az Orbán Viktor felkérésére a polgári körök szervezésével foglalatoskodó Hende demonstratív eltávolítása ismét megterhelné a kisebbik ellenzéki párt és a Fidesz viszonyát. Az Index által megkérdezett képviselők között volt, aki "politikai öngyilkosságnak" minősítette az esetleges kizárást, és sokan kétségbe vonták, hogy megkapná a szüksége kétharmados támogatást.

Feltehetik szavazásra

Herényi Károly frakcióvezető a Veránka-szigeten tartandó félévértékelő frakcióülés előtt nem zárta ki, hogy szavazásra került a Dávid Ibolya által napirenden tartott kérdés. Herényi szerint azonban a döntés a képviselőcsoporttól függ. Mint mondta, a Baja melletti kétnapos tanácskozásra meghívót kapott a volt államtitkár is. Kérdésünkre, hogy elmegy-e az ülésre, Hende Csaba csupán annyit mondott: továbbra sem kíván nyilatkozni az őt érintő ügyről.

Bottal sem verhető ki

Mint emlékezetes, Hende kizárása már többször felmerült az MDF-ben. Tavaly novemberben az ellene indult etikai vizsgálatokkal kapcsolatban azt nyilatkozta a Dávid Ibolya bizalmi emberéből Orbán környezetébe "átigazolt" politikus, hogy őt "bottal sem lehet kiverni" az MDF-ből. Több elvetélt próbálkozás után májusban vetődött fel ismét az eltávolítás lehetősége, amikor Gémesi György alelnök beszélt arról, hogy "a képviselői fizetésért mindenkinek dolgozni kellene". Végül egy hete a Dávid Ibolya vezette pártelnökség döntött úgy, hogy megvonja bizalmát Hendétől, és bejelentette, nem tartaná elképzelhetetlennek, ha a listán bejutott képviselő a Fideszben folytatná parlamenti ténykedését.  • Hírek
  • Hírek