Miklós
5 °C
12 °C

Az MDF szerint a jóléti rendszerváltás csak szemfényvesztés

2003.06.21. 19:03
Az MDF országos választmánya bírálta a kormány privatizációs terveit, és az elnökség után a választmány is megvonta a bizalmat Hende Csabától, a párt volt alelnökétől.
A Magyar Demokrata Fórum országos választmánya szerint a jóléti rendszerváltás ígérete egyértelműen szemfényvesztés, mert amíg a kormány csak 100 vagy 200 napos programokban gondolkodik és nem a négyéves vagy ennél hosszabb távú elképzelésekben, addig nem tudja kezelni az ország gazdasági és szociális problémáit - hangzott el a testület szombati ülését követő sajtótájékoztatón.

"Az MDF országos választmánya felszólítja a kormányt, hogy tegye egyértelművé az energetikai szektorral kapcsolatos igazi szándékait" - mondta Katona Kálmán, a párt általános alelnöke az elmúlt egyéves kormányzati időszakról, valamint az ellenzék szerepéről elfogadott határozatot ismertetve.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrégiben döntött a Mol-részvények eladásáról, a "napokban elfogadott gáztörvény ürügyén nyíltan törekszik meggyengíteni az ország egyik legfontosabb alapvető infrastruktúráját ellenőrző Magyar Energia Hivatal pozícióját és függetlenségét". Ráadásul még mindig nem világos, hogy a kormányzat mit kíván tenni az ellátás biztonságának tartós garantálása, a liberalizálódó piacon a Magyar Villamos Művek Rt. pozícióinak megtartása, és a megfizethető villany és gázárak érdekében.

Az általános alelnök szerint joggal felvethető a kérdés, hogy a kormány tudatosan kíván-e lemondani egy alapvető fontosságú stratégiai területen az állami pozíciókról.

Csáky András szólt arról is, hogy a választmány öt megye vezetőségének kezdeményezésére foglalkozott Hende Csaba ügyével, aki az MDF volt alelnöke, Dávid Ibolya igazságügy-minisztersége alatt pedig politikai államtitkára volt a tárcának.

Csáky András elmondta, hogy a választmány egyetértett az országos elnökség által korábban meghozott állásfoglalással, mely szerint az elnökség egyhangú döntése értelmében Hende Csaba a továbbiakban nem élvezi az MDF országos elnökségének bizalmát, emellett az országos választmány is megvonta a bizalmát tőle.

Katona Kálmán elmondta, hogy öt megye vezetősége azt is kezdeményezte, hogy a választmány tegyen ajánlást a képviselőcsoportnak, hogy Hende Csabát zárja ki a frakcióból. Erről a javaslatról azonban a választmány nem szavazott, mert a jelenlévők nagy többsége nem támogatta azt.

Hende Csaba az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben.