Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Horn: 'Elcseszett' a román-magyar egyezmény

2002.01.06. 18:48
Horn Gyula korábbi miniszterelnök álláspontja szerint nem lenne értelme a román-magyar megállapodással kapcsolatban rendkívüli parlamenti ülés összehívásának, mert ebben a helyzetben csak a kormány tudna tenni "ha módosítaná ezt az elcseszett, két bal kézzel összehozott egyezményt". A szocialisták álláspontja szerint a kormány elárulta a határon túli magyarokat.
Az egykori kormányfő az MSZP Budapesten tartott vasárnapi sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy Bukarestben a megállapodás miatt nem vizsgálják felül az erdélyi fejlesztési programot, és a magyar kormány nem próbál átvenni olyan feladatokat, amelyeket nem tud biztosítani. A hozzá nem értés és az arrogancia frigyre lépett, gyermekük egy torzszülött lett - közölte. Horn Gyula úgy látja, a megállapodás hosszú távon feszültségforrást kódol Románia és Magyarország viszonyába. A politikus úgy fogalmazott, természetes dolog, hogy az ellenzék a kampányban beszél erről a megállapodásról, és kampánytéma ez a kormánynál is.

Medgyessy: Orbán nem tudja mit beszél

Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban megkötött román-magyar egyetértési nyilatkozat végrehajtásának felfüggesztését szorgalmazta. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: kormányra kerülésük esetén újra tárgyalják a megállapodást és megoldják a problémákat. Medgyessy Péter döbbenetesnek tartja, hogy a román-magyar egyetértési nyilatkozat felülírja a kedvezménytörvényt, véleménye szerint a törvénybe kellene olyan végrehajtási elemeket tenni, amelyek a megvalósítást segítik.

Szavai szerint az Orbán-Nastase paktum megkötésekor már megfogalmazott súlyos aggályai jogosnak bizonyultak, és beigazolódott, hogy a paktum rossz. Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy a miniszterelnök nem tudja, mit beszél, mert először azt mondta, a megállapodás jó a határon túli magyaroknak, majd később azt állította, a románok számára is jó megoldás született.

Kovács: A törvény megalkotását szemfényvesztés és hazugság kísérte

Medgyessy szerint azóta kiderült, hogy sem a határon túli magyaroknak, sem a románoknak nem jó a megállapodás. A paktum hátrányos helyzetbe hozza a magyar munkavállalókat - szögezte le -, hiszen nem biztos, hogy néhány százezer embernek emiatt lesz megfelelő munkája. Medgyessy Péter úgy látja: a román-magyar megállapodáshoz hasonló igényeket támaszthat ezentúl bármelyik szomszédos állam, és a paktum ráadásul szembeállítja az erdélyi magyarokat az itteniekkel.

Kovács László pártelnök szomorúnak nevezte, hogy a kormány a román-magyar egyetértési nyilatkozat kapcsán a határon túli magyarokat is mozgósítja - többek között a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetőit, illetve vajdasági magyar politikusokat - holott a megállapodás miatt kialakult problémák csak a két ország munkavállalóit érintik. Megítélése szerint a kedvezménytörvény megalkotását szemfényvesztés, hazugságok és diplomáciai baklövések sorozata kísérte végig, amelynek kezdetén a kormány megvalósíthatatlan ígéreteket tett, kettős állampolgárságot, valamint teljes körű, ingyenes orvosi ellátást ígért.

"A kormány szembekerült az Európai Unióval"

A kormány - állította az MSZP elnöke - szembekerült az Európai Unióval és egyéb nemzetközi szervezetekkel, így már csak rossz megoldások közül választhatott, ezért kötött legnagyobb kritikusával, a román állammal megállapodást, amelyet később kommunikációs trükkel akart elfogadtatni. Arra hivatkozott - említette példaként Kovács László -, hogy a parlamenti pártok előzetesen jóváhagyták az egyezség szövegét, és többször kijelentette azt is, hogy a megállapodás nem veszélyezteti a magyar munkaerőpiac helyzetét.

Pokorni: Az MSZP ellentétet szít a magyar munkavállalók és a határon túli magyarok között

A Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke szerint évtizedekkel ezelőtti emlékeket idéz, hogy a határon túli magyar szervezeteket érintő kérdésekben ezek legitim vezetőinek véleményét figyelmen kívül hagyva nyilatkoznak magyarországi politikai tényezők. A határon túli magyar szervezetek vezetőinek nyilatkozataival szemben az MSZP sajnálatos módon ellentéteket igyekszik szítani a magyarországi munkavállalók és a határon túli magyarok között - fogalmazott. Pokorni Zoltán megítélése szerint az utóbbi hetekben minden felelősen gondolkodó ember számára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar munkaerőpiac továbbra is kellően szabályozva van, csakúgy mint a külföldiek magyarországi munkavállalása.

Üres riogatásoknak bizonyultak azok a rémisztgetések, amelyeket az MSZP két hét után ismét megfogalmazott - jelentette ki. Pokorni Zoltán javasolja a szocialista párt vezetőinek: vegyék a fáradságot és ismerjék meg az ügyben a határon túli magyarok álláspontját is.

Pokorni Zoltán elmondta: a magyar, illetve a román miniszterelnök által a státustörvény kapcsán elfogadott egyetértési nyilatkozat felfüggesztése egyet jelentene a kedvezménytörvény Romániában való felfüggesztésével. Ez feszültségekkel teli állapotokat alakítana ki, ami a romániai magyarellenes erők érdekeit szolgálná - szögezte le.