Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Horn Gábor Orbánt kérdezi pártja szavazóiról

2004.08.06. 13:05
Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő nyílt levélben intézett kérdéseket Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz Semjén Zsolt, Latorcai János és Harrach Péter fideszes politikusok szerdai sajtótájékoztatója miatt. A konzervatív politikusok szerint az SZDSZ potenciális szavazói "szexuális furcsaságokat produkálnak, narkósok és extrém szekták tagjai". A Fidesz a pártok vezetőire és szimpatizánsaira vonatkozó vitákat értelmetlennek tartja, a fontos ügyekben azonban készen áll a párbeszédre - írta válaszában Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője.
Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő pénteken nyílt levelet intézett Orbán Viktor volt miniszterelnökhöz, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnökéhez. Horn levelét azért fogalmazta meg, mert Harrach Péter, Latorcai János és Semjén Zsolt fideszes képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon a pápai körlevélről megfogalmazott SZDSZ-es álláspont miatt durva jelzőkkel illették a liberális szavazókat, illetve egyes szabad demokrata köröket azzal vádoltak meg, hogy "bizonytalan nemi identitásukból próbálnak ideológiát csinálni".

A politikus levelében megemlíti, azzal nem volna probléma, ha csupán szimplán nem értenének egyet, hiszen ezért tagjai más pártoknak. Horn sérelmezi, hogy míg a liberálisok nem szokták feltételezni, hogy a konzervatív politikusok ártani kívánnának a magyar nemzetnek, addig a fideszesek ezt sugallják. "Latorcai János, Semjén Zsolt és Harrach Péter a vatikáni körlevél kapcsán durva és nemtelen támadást intéztek az SZDSZ és az SZDSZ szavazói ellen. (...) Arra kérem önt, mint a Fidesz elnökét, tegye egyértelművé, mit gondol frakciótársainak szavairól" - áll a nyílt levélben.

"Nem szoktuk az Önök politikusait személyükben durván sértegetni. S főleg: nem szoktuk az Önök szavazóit 'narkósoknak' vagy éppen 'szektásoknak' nevezni. Eddig az ilyesfajta minősítgetés a Fidesz esetén sem volt gyakorlat" - írja Horn Gábor, aki levelében három kérdést intézett Orbán Viktorhoz. Horn Gábor arra kíváncsi, Orbán egyetért-e azzal, hogy az SZDSZ potenciális szavazói "szexuális furcsaságokat produkálnak, narkósok és extrém szekták tagjai"?

Horn azt is szeretné tudni, Orbán egyetért-e azzal, hogy "bizonyos SZDSZ-es körök bizonytalan nemi identitásukból próbálnak ideológiát csinálni?" Végül Orbán Viktornak szegezi a kérdést, azonosul-e azzal a kijelentéssel, hogy "az SZDSZ leragadt Szodománál?" "Amennyiben igen, értelmezné ezt az álláspontot a liberálisok számára?" - zárul Horn Gábor kérdéssora. Ha a három politikus nem kér bocsánatot, az SZDSZ jogi lépéseket tesz - olvasható az SZDSZ-es levélben.

Fidesz: Értelmetlen vita

A nyílt levélre Orbán Viktor nevében a Fidesz szóvivője válaszolt, arra emlékeztetve az SZDSZ-t, hogy korábban a "nemzeti-polgári érzelmű embereket tolvajbandának, rasszistának, antiszemitának, sőt még fasisztának is minősítették a szabad demokraták". A Fidesz a pártok vezetőire és szimpatizánsaira vonatkozó vitákat értelmetlennek tartja, a fontos ügyekben azonban készen áll a párbeszédre - írta Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. A vatikáni körlevél a nemek biológiai jelentősége mellett foglal állást. Úgy ítéli meg, hogy helytelen az a folyamat, hogy az egyének szabadon megválaszthatják nemüket. A levél szerint a nők úgy válhatnak meghatározó tagjává a társadalomnak, ha közben családi szerepüket is betöltik. A Vatikán püspökökhöz szóló, hivatalosan múlt szombaton közzétettet körlevele a nők társadalomban és az egyházban betöltött szerepével foglalkozik. A dokumentum szembeszáll azokkal a törekvésekkel, amelyek kisebbíteni igyekeznek a nemek közötti különbségeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!