Hőségriadó: veszélyben a gyerekek és az idősek

2006.06.22. 12:06
Visszavonásig marad a másodfokú hőségriasztás, amely június kedd óta van érvényben. Kánikula idején a veszélyeztetet csoportok közé a kisgyermekek, a fiatalok, a betegek és az idősek számítanak. Hőhullámok idején kimutathatóan emelkedik a halálozások száma, többet mennek a mentők, a kórházakban pedig nem mindenhol tudnak műteni.

Továbbra is érvényben marad a másodfokú hőségriasztás – jelentette be az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Az országos tisztifőorvos már június 20-án elrendelte a hőségriadó második fokozatát (az első fokozat csak a várható melegre figyelmeztet és elsősorban a mentőknek szól).

A második fokozat akkor lép érvénybe, ha a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon 26 fok fölött van (egész pontosan 26,6 fok fölött). Erre az Országos Meteorológiai Intézet adatai alapján az Országos Környezet-egészségügyi Intézet hívja fel a tisztifőorvos figyelmét. A riasztáskor értesítik a szükséges óvintézkedésekről a kórházakat, a mentőszolgálatot, a kerületi tisztifőorvosokat és a lakosságot.

Vizet!

Hőség idején három kiemelten veszélyeztetett csoport van, a kisgyermekek és fiatalok, a kismamák, illetve az idősek és betegek – közölte az Indexszel az Országos Környezet-egészségügyi Intézet.

Ha kánikula van, a legfontosabb a szervezet folyamatos hűtése. Érdemes naponta 2-3 liter folyadékot fogyasztani, árnyékba vagy légkondicionált helyiségbe húzódni, s aki megteheti, naponta többször vegyen hűvös zuhanyt.

Ajánlott vizet, szénsavmentes üdítőt, paradicsomlevet inni, és kerülni a kávé, az alkohol és a szénsavas koffeintartalmú üdítők fogyasztását. A kismamák figyelmét arra hívják fel, hogy gyermekeiket óvják a naptól, és semmiképpen ne hagyják a napon álló autóban.

Veszélyeztetett csoportnak számítanak a fizikai munkát végző dolgozók is. A munkáltatóknak ilyenkor legalább félóránként 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy más alkoholmentes italt kell adni a dolgozóknak és pihenőidőt is biztosítani kell.

Halálos hőhullám

A harmadik fokozatú riadójelzést akkor adják ki, amikor legalább három egymást követő napon 27 fok fölött van a napi középhőmérséklet (ez 40 fok körüli napi csúcshőmérsékletet jelent). Bár a meteorológiai előrejelzés a jövő hétre is kánikulát ígér, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet munkatársa szerint egyelőre nem várható a harmadfokú riadó bevezetése.

Statisztikák szerint a kánikula idején 14-52 százalékkal emelkedik a halálozási arány. A hirtelen hőingadozás is rendkívül megviseli a szervezetet, így ez is növelheti a halálesetek számát. Emlékezetes, hogy a 2004-es franciaországi hőhullámban 15 ezren haltak meg.

A meleg a kórházakban is gondot okozhat. A műtők egy része ugyanis még nem légkondicionált. Egy műtőben így az erős lámpák miatt akár 45 fok is lehet, s a lecsepegő izzadság miatt a sterilitás sem mindig biztosítható, így több helyen ilyenkor nem tudnak operálni.  • Hírek
  • Támogatások