Ábrahám
17 °C
29 °C

Sztrájkkal fenyegetik a Hospinvestet

2008.09.30. 13:18
Fellebbezni fognak a Hospinvest ÁNTSZ-engedélye ellen az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói, vagy a város önkormányzata - jelentette be kedden Budapesten a kórház egyik főorvosa és a Fidesz Heves megyei frakcióigazgatója.

Az ÁNTSZ politikai presszió áldozata lett azzal, hogy kiadta az engedélyt a Hospinvestnek a kórház működtetésére - mondta keddi sajtótájékoztatóján Herman István a Fidesz Heves megyei frakcióigazgatója. A helyi fideszes politikus szerint önös politikai érdekek szólnak amellett, hogy az egri kórház működtetését az Hospinvestnek adták.

Herman szerint ha a Hospinvest valóban elkezdi november 1-től üzemeltetni a Markhot Ferenc Kórházat, akkor az intézmény másnap összeomlik.

Misz Mihály a kórház egyik főorvosa leszögezte: kedden délután összdolgozói értekezlet lesz a kórházban és várhatóan a sztrájk lehetősége is felmerül a tanácskozáson, hiszen lassan nincs több eszköz a dolgozók kezében. A múlt héten az intézmény dolgozóinak egy csoportja már kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a társaság miatt.

A sztrájknál ütősebb megoldáson gondolkoznak

Eger városa megfellebbezi azt a határozatot, amellyel a népegészségügyi szolgálat engedélyt adott a HospInvest Zrt.-nek az egri kórház működtetésére, ezt a városi önkormányzat felhatalmazása alapján a kórházban működő érdekképviseletek ügyvédje egy szintén keddi sajtótájékoztatón jelentette be.

Pajtók Gábor emlékezetett arra, Nagy Kálmán kereszténydemokrata országgyűlési képviselő korábban betekintett az engedélyezési eljárás iratanyagába. Ennek alapján a civilben orvosként dolgozó politikus közölte, hogy a személyi feltételek hiánya miatt csupán a kórház néhány osztálya működhetne a betegellátás veszélyeztetése nélkül, idézte fel a honatya szavait a jogász. Mánya Kristóf, a kórházvédők szóvivője úgy nyilatkozott, az a látszat, hogy politikai nyomásra bizonyos döntéshozók érdekcsoportok uszályába kerültek.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője úgy fogalmazott: "nem biztos, hogy sztrájkolni fogunk, de meg fogjuk találni azt a megoldást, ami lehet, még a sztrájknál is ütősebb".

Szabó Pál, a kórházvédő bizottság elnöke kiosztott egy nyílt levelet a sajtótájékoztatón, amelynek címzettje Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke. Ebben felszólítják a politikust arra, hogy azonnal bontsa fel a HospInvesttel kötött szerződést. Emlékeztetnek arra a bírósági ítéletre, amely szerint a megye törvénytelen módon nyilvánította a pályázat győztesévé a HospInvestet. "Ebből minden józanul gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy valamennyi lépés, mely a kórházat magántőkés csoport számára kívánja átadni, szintén törvénytelen" - tartalmazza a levél.

A Heves megyei közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére. A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze. Azzal vádolták a megyei önkormányzatot: a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvestnek legyen előnyös.

Szeptember közepén a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei közgyűlés határozatát, amely 20 évre a Hospinvestnek ítélte a kórház működtetési jogát. A bíróság szerint ugyanis hiányos volt a pályázati dokumentáció.

Mind a megyei önkormányzat, mind a Hospinvest vezetői úgy ítélték meg, hogy a bíróság döntése nem érinti a megye és a cég közötti szerződést, tehát az továbbra is érvényes. Hétfőn a cég azt közölte, hogy a Hospinvest megkapta az ÁNTSZ-től a működési engedélyt, így a napokon belül megkötendő finanszírozási szerződés után november elsejétől már a cég üzemelteti az egri Markhot Ferenc Kórházat.