Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sztrájkkal fenyegetik a Hospinvestet

2008.09.30. 13:18
Fellebbezni fognak a Hospinvest ÁNTSZ-engedélye ellen az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói, vagy a város önkormányzata - jelentette be kedden Budapesten a kórház egyik főorvosa és a Fidesz Heves megyei frakcióigazgatója.

Az ÁNTSZ politikai presszió áldozata lett azzal, hogy kiadta az engedélyt a Hospinvestnek a kórház működtetésére - mondta keddi sajtótájékoztatóján Herman István a Fidesz Heves megyei frakcióigazgatója. A helyi fideszes politikus szerint önös politikai érdekek szólnak amellett, hogy az egri kórház működtetését az Hospinvestnek adták.

Herman szerint ha a Hospinvest valóban elkezdi november 1-től üzemeltetni a Markhot Ferenc Kórházat, akkor az intézmény másnap összeomlik.

Misz Mihály a kórház egyik főorvosa leszögezte: kedden délután összdolgozói értekezlet lesz a kórházban és várhatóan a sztrájk lehetősége is felmerül a tanácskozáson, hiszen lassan nincs több eszköz a dolgozók kezében. A múlt héten az intézmény dolgozóinak egy csoportja már kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a társaság miatt.

A sztrájknál ütősebb megoldáson gondolkoznak

Eger városa megfellebbezi azt a határozatot, amellyel a népegészségügyi szolgálat engedélyt adott a HospInvest Zrt.-nek az egri kórház működtetésére, ezt a városi önkormányzat felhatalmazása alapján a kórházban működő érdekképviseletek ügyvédje egy szintén keddi sajtótájékoztatón jelentette be.

Pajtók Gábor emlékezetett arra, Nagy Kálmán kereszténydemokrata országgyűlési képviselő korábban betekintett az engedélyezési eljárás iratanyagába. Ennek alapján a civilben orvosként dolgozó politikus közölte, hogy a személyi feltételek hiánya miatt csupán a kórház néhány osztálya működhetne a betegellátás veszélyeztetése nélkül, idézte fel a honatya szavait a jogász. Mánya Kristóf, a kórházvédők szóvivője úgy nyilatkozott, az a látszat, hogy politikai nyomásra bizonyos döntéshozók érdekcsoportok uszályába kerültek.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének intézményi vezetője úgy fogalmazott: "nem biztos, hogy sztrájkolni fogunk, de meg fogjuk találni azt a megoldást, ami lehet, még a sztrájknál is ütősebb".

Szabó Pál, a kórházvédő bizottság elnöke kiosztott egy nyílt levelet a sajtótájékoztatón, amelynek címzettje Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnöke. Ebben felszólítják a politikust arra, hogy azonnal bontsa fel a HospInvesttel kötött szerződést. Emlékeztetnek arra a bírósági ítéletre, amely szerint a megye törvénytelen módon nyilvánította a pályázat győztesévé a HospInvestet. "Ebből minden józanul gondolkodó ember számára nyilvánvaló, hogy valamennyi lépés, mely a kórházat magántőkés csoport számára kívánja átadni, szintén törvénytelen" - tartalmazza a levél.

A Heves megyei közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére. A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze. Azzal vádolták a megyei önkormányzatot: a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvestnek legyen előnyös.

Szeptember közepén a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei közgyűlés határozatát, amely 20 évre a Hospinvestnek ítélte a kórház működtetési jogát. A bíróság szerint ugyanis hiányos volt a pályázati dokumentáció.

Mind a megyei önkormányzat, mind a Hospinvest vezetői úgy ítélték meg, hogy a bíróság döntése nem érinti a megye és a cég közötti szerződést, tehát az továbbra is érvényes. Hétfőn a cég azt közölte, hogy a Hospinvest megkapta az ÁNTSZ-től a működési engedélyt, így a napokon belül megkötendő finanszírozási szerződés után november elsejétől már a cég üzemelteti az egri Markhot Ferenc Kórházat.