Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Nem nyúlt Mikolához Orbán, inkább levelet írt Egerbe

2008.07.15. 15:35
A Fidesz elnöksége megállapította, hogy nem változott a párt álláspontja az egészségügy területén dolgozó magánvállalkozásokat illetően. Orbán Viktor ezt tényállást meg is erősítette egy nyílt levélben, amit a Hospinvest-ügyről elhíresült Eger polgármesterének címzett. A fideszes vezetés azonban nem nyúlt Mikola Istvánhoz, aki az utóbbi időben nyíltan pártfogásába vette a Hospinvestet.

"A magántőkének csak szakmai alapon, szigorú korlátok mellett, a közösségi tulajdon többségben maradása esetén van helye az egészségügyben" - hangsúlyozta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Habis László egri polgármesternek címzett nyílt levelében.

A Fidesz politikájának mindig is egyik sarokpontja volt az egészségügy megvédése a "kormányzati ámokfutástól", amely miatt kórházak zárnak be, osztályok sodródnak csődközelbe, orvosok, egészségügyi dolgozók és betegek kerülnek bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetbe - szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette, a Fidesz a kezdetektől fogva elutasítja azt a kormányzati szándékot, amely tág teret akar nyitni az egészségügyben a "profithajhászásnak és a nyakló nélküli privatizációnak". Mint nyílt levelében írta, ezért küzdöttek a szakmai szervezetek, a betegszervezetek, a kamarák és a szakszervezetek oldalán az egészségbiztosítás privatizációja ellen.

A pártelnök kiemelte, tisztelet illet minden olyan helyi kezdeményezést és mozgalmat, amely szembeszáll a hatalmi önkénnyel és az ott élő emberek érdekében mindent megtesz a helyi kórház és más egészségügyi intézmények megmentése érdekében. Orbán Viktor hozzátette, hogy a Fidesz elnöksége legutóbbi ülésén számba vette az elmúlt fél év legfontosabb történéseit, amelyek között szerepelt az egri és a Heves megyei emberek "elszánt küzdelme a Markhot Ferenc Kórház megvédése érdekében".

A hónap elején Mikola István, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere Kiskunhalason arról beszélt, hogy van helye az egészségügyben a magántőke bevonásának a szakmai vállalkozásokon keresztül. A Heves megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amely alapján a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti az egri Markhot Ferenc Kórházat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a Hospinvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek többször tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen. Eközben az 1300-ból több mint 900 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem akar lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról. A múlt héten viszont a Fidesz Heves megyei elnöke, Balázs József arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt megyei választmányának elnöksége kizárta a Fidesz tagjainak sorából Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét. Az akkori indoklás szerint az érintettek "figyelmen kívül hagyták a Fidesz teljesen egységes és világos álláspontját, amely elutasítja az egészségügyi rendszer üzleti alapokra helyezését és a profithajhászásnak való térnyitást".

Mindez azután történt, hogy a Csáki Zsigmond vezette jobboldali többségű önkormányzat pályázat alapján magánkézbe adta a hevesi rendelőintézet működtetését, a pályázat nyertese pedig az Agria Ügyelet Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Magyar István, a Fidesz egri elnöke.

A Fidesz elnöksége Mikola István kijelentésével nem, ám az ennek kapcsán keletkezett helyzettel foglalkozott - mondta Varga Mihály, a párt alelnöke a keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón, egy kérdésre válaszolva. Mikola István véleményt mondott, szemben a pártból azóta kizárt fideszes politikusokkal, akik viszont a párt irányvonalával ellentétes döntést hoztak - fogalmazott Varga Mihály. Mint mondta, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, az Orbán-kormány egykori minisztere nem ment szembe pártja országos választmányának határozatával, hanem olyan kijelentéseket tett, amelyek félreértésekre adhatnak okot. Ezzel szemben - tette hozzá - Heves polgármestere a Fidesz országos választmányi határozata ellenében hozott döntést.