Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem tiltják be a hungarista tüntetést

2004.09.11. 14:43
Nincs lehetőség a hungarista Magyar Jövő Csoport által október 15-re, a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulójára szervezett szélsőjobboldali tüntetés betiltására - jelentette ki Lamperth Mónika belügyminiszter.
Megtarthatja október 15-re tervezett tüntetését a hungarista Magyar Jövő Csoport. Lamperth Mónika bejelentette, a rendőrség minden törvényes eszközzel fel fog lépni, ha az eseményen felmerül valamilyen bűncselekmény gyanúja, de a hatóságnak az engedélyezéssel kapcsolatban nincs politikai mérlegelési joga.

Hatalomátvétel

Lamperth Bárándy Péter igazságügyi miniszterrel együtt pénteken konzultált Gyurcsány Ferenccel, a miniszterelnököt helyettesítő miniszterrel, aki mindkettejüktől a tüntetés betiltásának lehetőségével kapcsolatban kért tájékoztatást. A lehetőség azt követően merült fel, hogy a hónap elején a figyelmet plakátakciókkal magára felhívó csoport vezetője, Bácsfi Diana egy szerdai, soproni megmozduláson az "uralmi eszközök" megragadására buzdított, és úgy vélte, szervezete tíz év múlva totális hatalomátvételt hajthat végre.

A kijelentéseket többen úgy értékelték, hogy azzal megvalósult az alkotmányos rend elleni szervezkedés bűncselekményének tényállása, új megvilágításba helyezve az egyébként jogilag nem is létező szervezet elleni fellépés lehetőségét. A nemzetbiztonsági kabinet még ezt megelőzően foglalkozott ugyancsak szerdai ülésén a tervezett hungarista demonstráció kezelésével.

Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez

A belügyminiszter elmondta, az MSZP frakció négypárti egyeztetést kezdeményez a gyülekezési törvény módosítása érdekében. A politikus szerint az is elképzeljhető, hogy a tiltott önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos szabályozás átalakítása is napirendre kerül. Lamperth Mónika szerint a társadalom kifejezte igényét, hogy a kormány határozattabban lépjen fel az ilyen csoportok, a náci, fasiszta eszméket hirdetőkkel szemben.

Egyszer jobb, másszor bal

Több internetes fórum és a Magyar Nemzet szombati cikke szerint az MJCS vezetőjeként feltűnő, 26 éves, versfaragó filozófia hallgató Bácsfi Diana korábban a szélsőbaloldalon is szervezkedett. Néhány hónapig a Baloldali Front - Kommunista Ifjúsági Szövetséggel tartotta a kapcsolatot. Az indymedia oldalán az egyik fórumban egy magát Bácsfi Dianát ismerőnek mondó tag azt írja "Hogy hogy számol el múltjával? Én megkérdeztem tőle. Egyrészt azt mondja, "az csak 2 hónap az életemben". Másrészt azt is mondja: "a Führer is volt balos, a Duce is volt kommunista, nem?" Harmadrészt azt mondta: "ez az én önmagam-legyőzési próbatételem volt, ez a 2 hónap kommunistaság. Megpróbáltam kitörölni magamból igazi önmagamat, szembeszegülni valódi létemmel, mert nagyon szenvedtem attól... de nem sikerült...""

Bárándy szerint politikai összefogás szükséges

Az igazságügy- miniszter elkerülhetetlennek tartja, hogy a közszereplők pártállástól függetlenül kinyilvánítsák viszonyukat a tervezett hungarista tüntetéssel kapcsolatban. Bárándy Péter erről szombaton nyilatkozott az MTI megkeresésére. Az igazságügyi tárca vezetője közölte, véleménye szerint a tiltakozást olyan módon kell kinyilvánítani, amely nem köthető pártpolitikához, amely "semleges területről indul". Mint mondta, olyan kezdeményezésre van szükség, amely nem zárja ki, hogy a jobb- és a baloldal, a konzervatív és liberális politikai erők is csatlakozhassanak hozzá. A miniszter kialakulni látja a pártok közötti együttműködést ebben a kérdésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!