Máté, Mirella
14 °C
30 °C

A nemzetbiztonsági kabinet is foglalkozott a hungaristákkal

2004.09.08. 22:08
A testület ülésén az ilyen helyzetek általános, de a jogállamiságnak megfelelő kezelésének módjairól tárgyaltak. Az ülésen egységes volt az az álláspont, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőségesek jogérzéksértő és országimázs-romboló akcióit.
A tervezett hungarista demonstráció kezelésével foglalkozott a nemzetbiztonsági kabinet szerdai ülésén, közölte az MTI-vel egy magát megnevezni nem kívánó, a kormányhoz közel álló tisztviselő szerdán este.

A nyíltan Szálasi-barát, magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be az Andrássy úti Terror Háza elé, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezt tudomásul vette.

Meg kell akadályozni

A tisztviselő elmondta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet ülésén egységes volt az álláspont, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőséges erők - így a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport - "minden olyan akcióját, ami sérti a lakosság jogérzékét, és kárt okoz Magyarország nemzetközi megítélésének".

A testület megvizsgálta, milyen jogi és politikai eszközök vannak a helyzet kezelésére, mondta az ülésen résztvevő tisztviselő.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, a testület elnöke közölte: "ennek az általános és generális kezeléséről volt szó, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint korábban, de megfeleljünk a jogállamiság szabályainak. Ezt vizsgáltuk meg".

Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet nem váratlanul, hanem a szokásos rend szerint ült össze a szerdai kormányülést követően.

Önkényuralmi jelképnek látszó jelkép

A Magyar Jövő Csoport ügyében egyébként vizsgálódik a rendőrség, miután múlt héten a szervezet nyilaskereszthez hasonló ábrákat tartalmazó, toborzó plakátokat szórt szét Budapest számos pontján.

A rendőrség első állásfoglalása szerint az ábrák, mivel nem a törvényben megjelölt történelmi nyilaskeresztet ábrázolják nem sértenek törvényt, ezért eljárást nem indított. A BRFK magatartását többek között Demszky Gábor főpolgármester is bírálta, ezért a rendőrség arra hivatkozva, hogy a tiltotthoz hasonló jelképek is válthatnak ki rossz érzést az emberek egyes csoportjaiban, szakértők segítségével vizsgálódik tovább.

A Magyar Jövő Csoport október 15-ei megemlékezésével egy időben tartja meg szokásos, a nyilas rémuralom áldozatai előtti tisztelgését az SZDSZ Új Generáció ifjúsági szervezete. A két tüntetés egyelőre üti egymást, az ügyben csütörtökön egyeztetnek a rendőrséggel.

A legnagyobb magyar zsidó szervezet, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége szerdán bejelentette, "több tízezres" ellentüntetést szervez, ha a hungarista csoport engedélyt kap a megmozdulásra.