Árpád
-2 °C
3 °C

A nemzetbiztonsági kabinet is foglalkozott a hungaristákkal

2004.09.08. 22:08
A testület ülésén az ilyen helyzetek általános, de a jogállamiságnak megfelelő kezelésének módjairól tárgyaltak. Az ülésen egységes volt az az álláspont, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőségesek jogérzéksértő és országimázs-romboló akcióit.
A tervezett hungarista demonstráció kezelésével foglalkozott a nemzetbiztonsági kabinet szerdai ülésén, közölte az MTI-vel egy magát megnevezni nem kívánó, a kormányhoz közel álló tisztviselő szerdán este.

A nyíltan Szálasi-barát, magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be az Andrássy úti Terror Háza elé, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ezt tudomásul vette.

Meg kell akadályozni

A tisztviselő elmondta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet ülésén egységes volt az álláspont, hogy minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni a szélsőséges erők - így a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport - "minden olyan akcióját, ami sérti a lakosság jogérzékét, és kárt okoz Magyarország nemzetközi megítélésének".

A testület megvizsgálta, milyen jogi és politikai eszközök vannak a helyzet kezelésére, mondta az ülésen résztvevő tisztviselő.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, a testület elnöke közölte: "ennek az általános és generális kezeléséről volt szó, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint korábban, de megfeleljünk a jogállamiság szabályainak. Ezt vizsgáltuk meg".

Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet nem váratlanul, hanem a szokásos rend szerint ült össze a szerdai kormányülést követően.

Önkényuralmi jelképnek látszó jelkép

A Magyar Jövő Csoport ügyében egyébként vizsgálódik a rendőrség, miután múlt héten a szervezet nyilaskereszthez hasonló ábrákat tartalmazó, toborzó plakátokat szórt szét Budapest számos pontján.

A rendőrség első állásfoglalása szerint az ábrák, mivel nem a törvényben megjelölt történelmi nyilaskeresztet ábrázolják nem sértenek törvényt, ezért eljárást nem indított. A BRFK magatartását többek között Demszky Gábor főpolgármester is bírálta, ezért a rendőrség arra hivatkozva, hogy a tiltotthoz hasonló jelképek is válthatnak ki rossz érzést az emberek egyes csoportjaiban, szakértők segítségével vizsgálódik tovább.

A Magyar Jövő Csoport október 15-ei megemlékezésével egy időben tartja meg szokásos, a nyilas rémuralom áldozatai előtti tisztelgését az SZDSZ Új Generáció ifjúsági szervezete. A két tüntetés egyelőre üti egymást, az ügyben csütörtökön egyeztetnek a rendőrséggel.

A legnagyobb magyar zsidó szervezet, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége szerdán bejelentette, "több tízezres" ellentüntetést szervez, ha a hungarista csoport engedélyt kap a megmozdulásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?