Sikerült csökkenteni az államadósságot

2012.02.07. 19:33
Hamis

Az állítás: „Sikerült csökkenteni az államadósságot” - Orbán Viktor

A tények: Az EU statisztikái szerint nem csökkent az államadósság, ahogy az Államadósság-kezelő adatai szerint sem.

Az ítélet: Hamis.

Orbán Viktor évértékelő beszédében, de már a parlament 2011. december 12-i ülésén, az uniós csúcs után tartott napirend előtti felszólalásában is azt állította, hogy csökkent az ország államadóssága. A miniszterelnök sajtószóvivője, Szijjártó Péter érdeklődésünkre csupa nagybetűvel annyit válaszolt: AZ ÁKK HIVATALOS STATISZTIKÁIT AJÁNLJUK SZÍVES FIGYELMÉBE. Ugyanő hivatkozott korábban arra, hogy az államadósságot a GDP-hez hasonlítani olyan, mint almát a körtéhez.

Felszólításának eleget téve megnéztük az Államadósságkezelő-központ hivatalos statisztikáit, és azt kell mondjuk, hogy nőtt az államadósság. 2010 decemberében 20 041 milliárd forint volt, 2011 decemberében 20 955 milliárd.

A kormány kommunikációjának hónapok óta egyik alapeleme az állítás ismételgetése. És valóban, a magánnyugdíjpénztári tagok államosított megtakarításainak felét az államadósság csökkentésére fordították, amivel átmenetileg valóban sikerült jelentősen csökkenteni az államadósságot. Az egyszeri tétel elszámolásával a 2011 májusában már 21 116 milliárdos adósságot 19 557 milliárdra sikerült levinni, de azóta folyamatosan nő az adósság, novemberben a gyenge forint miatt minden addigi rekordot megdöntve 21 426 milliárd forint volt.

 

Az árfolyamingadozásokra Orbán is hivatkozott évértékelőjében, azt mondta, az időnként zavarja a tisztánlátást. Az EU statisztikái szerint ugyanakkor Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal az államadósság a második negyedévhez képest.

Ha nagyon megengedők vagyunk, decemberben novemberhez képest csökkent, de még így is 500 milliárddal több, mint tavaly decemberben, hiába törlesztettek 1500 milliárdot a magánnyugdíjpénztári megtakarításokból. Az állítás hamis, és a múltra vonatkozó kijelentés akkor sem lesz igaz, ha a jövőben netán mégis csökkenne az államadósság.