Auguszta
-4 °C
2 °C

Fidesz: Itt a Bokros-csomag

2003.07.28. 15:01
A Fidesz szerint jövőre befagyasztják a béreket, és növelik az adókat, ez pedig nem más, mint a Bokros-csomag "ikertestvére". Áder János frakcióvezető nehezményezte, hogy az önkormányzati kampányban propagandacéllal elfogadott 2004-es adótáblát most átírják, becsapva ezzel az embereket.
A kormány gazdaságpolitikájának lényege az, hogy miként lehet minél több pénzt elvenni az emberektől - mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. "A tervezett intézkedések a Bokros-csomag ikertestvérei" - közölte Áder János. Szavai szerint a kormány ebbéli törekvéseit támogatja a szocialista párt és az MSZP parlamenti frakciója is. "2004-ben a bérek befagyasztása és adóemelések várhatók" - szögezte le Áder János.

Megnyirbált kedvezmények, növekvő adók

Hozzátette: a szocialista párt vezetői között egyetértés van abban, hogy emelni kell a személyi jövedelem-adót, az általános forgalmi adót, meg kell szüntetni jó néhány adókedvezményt és új adónemet kell bevezetni. Áder János emlékeztetett arra, hogy a jövő évi adótáblát 2002-ben törvénybe foglalta az Országgyűlés; a legalacsonyabb kulcs 18 százalékra, a középső kulcs 26 százalékra, a legfelső adókulcs pedig 38 százalékra csökkenne 2004. január 1-jétől. A törvényt az önkormányzati választások előtt propaganda célból fogadtatták el - mondta a politikus.

"Drasztikusan nő az áram ára"

Az általános forgalmi adó tervezett emelése kapcsán Áder János azt mondta, hogy egy éven belül 35 százalékkal emelkedik az áram ára, pedig Magyarország mentességet kapott az Európai Uniótól ezen energiafajta legfelső adókulcsba való sorolására. "Az Európai Unióra való hivatkozás álságos és hazug" - szögezte le. Áder János szerint a tervezett intézkedések összhatásaként egy átlagos keresetű ember közel egyhavi fizetését veszíti el jövőre.

Romló megítélés

Rogán Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben igen sokat romlott a gazdaság nemzetközi megítélése. Az eltelt időszakban a magyar árfolyampolitika hitelét vesztette, nő az infláció, csökken a gazdaság teljesítőképessége - mondta. "Ma nyugodtan fogalmazhatnak úgy a magyar polgárok és vállalkozók, hogy ha Magyarországon szocialista kormány kerül hatalomra, akkor egy éven belül mindig gazdasági válság van" - tette hozzá Rogán Antal.