Alfréd
-2 °C
2 °C

Orbánnál is visszaköszön az álom

2001.04.10. 18:16
Noha Dabas fideszes képviselője, Szűcs Lajos cáfolja, hogy köze volna az Országimázs Központ kampányához, tény, hogy Orbán Viktor kifejezéstárában is előkelő helyen szerepelnek az álommal kapcsolatos kifejezések. A kormányfő augusztus 20-án beszélt először a magyar álomról. Szűcs állítja, elhunyt édesapja és egyik barátja ihlette a jelmondatot. Szűcs korábban az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az egységes arculat jegyében választották ki azt a mondatot hogy "Azért vannak álmaink, hogy valóra váltsuk őket". Szűcs nem tagadta, hogy az állami ünnepségeket is szervező Happy End Kft. bonyolította választási kampányát.
Szűcs Lajos az Indexnek nyilatkozva nem tagadta, hogy kampányát az állami ünnepségeket is szervező Happy End Kft. szervezte, véletlennek nevezte azonban, hogy az állami ünnepségek és a kampány szlogenje között volna összefüggés. Szűcsöt édesapja arra tanította, hogy ne adja fel álmait, innen származik jelmondatának első része. A másikat egy barátjától vette kölcsön, aki 1998-ban azzal korteskedett, hogy nincs értelme a "küzdelemnek", ha terveiket nem válthatják valóra. A leendő képviselő korábban az Indexnek azt mondta: az egységes arculat jegyében választották ki jelmondatát.

Szűcs Lajos
Szűcs nem tulajdonít annak jelentőséget, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szóhasználatának is egyik kedvenc eleme az álommal kapcsolatos szinte valamennyi kifejezés. A kormányfő a millenniumi augusztus 20-án beszélt először a magyar álomról. Ezt követően a Vígadóban megtartott évértékelő beszédében éppúgy emlegette álmainkat, mint a millenniumi zászlóátadások alkalmával Magyarcsanádon vagy épp Herencsényben.

A parlament közbeszerzési bizottságának munkatervében nem szerepel a Happy End Kft. megbízásainak vizsgálata - nyilatkozta az Indexnek Kiszely Katalin, a parlament közbeszerzési bizottságának elnöke. Kiszely szerint ugyanakkor nincsen akadálya annak, hogy vizsgálódjanak az ügyben, ehhez csupán az szükséges, hogy valaki kezdeményezze az eljárást.

Álmok az Orbán-beszédekben
Augusztus 20.
Bizonyára Önök is megfigyelték már, hogy a születésnapokon valahogy erősebb bennünk a vágy és a készség, hogy megértsük és megérezzük, mit és hogyan gondolnak mások. Bizonyára Önök észrevették azt is, hogy ez különösképpen akkor van így, hogyha a szüleink vagy a nagyszüleink születésnapját ünnepeljük. Ekkor hirtelen megnő bennünk a vágy, hogy jobban megértsük az előttünk járók álmait és vágyait. És egy ilyen világban bizony, kedves barátaim, bátorság kellett, hogy álmodni merjünk, és még nagyobb bátorság, hogy megpróbáljuk valóra váltani az álmainkat.

Évértékelés a Vigadóban
Kedves Barátaim! Nekünk is van egy Szent Istvánéhoz vagy Bethlen István miniszterelnök úréhoz hasonló, erős álmunk. Egy önmaga sorsát kezében tartó Magyarország álma, amelyet szabad és büszke emberek építenek saját meggyőződésük, hitük szerint. Mi is azt mondjuk, amit elődeink mondtak: kell, hogy legyen itt a Kárpát-medencében egy sokasodó, gyarapodó, szabad és művelt Magyarország, amelyet mindannyian otthonunknak gondolhatunk. Ez az álom bizony itt van még velünk, bár a XX. század kis híján elbánt ezzel az álommal. (_) A XX. században a történelem kereke úgy fordult, hogy a nyakunkra hágott. (:::) Nekünk azonban vannak céljaink, Szent István álma, Bethlen István miniszterelnök úr munkássága itt van velünk, az Ő céljaikat kell a harmadik évezred küszöbén megvalósítanunk.

Millenniumi zászlóátadás Herencsényben (2000.09.16.)
Orbán Viktor: Egy álommal kezdődött. Egy asszony álmával. Emese arról álmodott, hogy fia születik, aki nagy dolgokat visz majd véghez. Ez az, amiről álmodnak az anyák. A fiú megszületett. És mert mi, magyarok, szeretjük nevükön nevezni a dolgokat, az Álmos nevet kapta. Álmos élére állt népének, amely elvágyódott az ázsiai sztyeppékről, ezért elindult, hogy új hazát keressen, és otthonra lelt a Kárpát-medencében. Így válnak az álmok valóssággá. Tisztelt hölgyeim és uraim, elnök úr, excellenciás urak, magyarok itthon és szerte a világban! Egy álommal kezdődött. Ezúttal egy férfi álmával. 1000 évvel ezelőtt élt egy férfi itt, a Kárpát-medencében, aki hinni mert abban, hogy megszületik Európa szívében egy erős, gazdag, független, szabad európai ország. A magyarok országa. Ezt álmodta a szent király. A magyarok országa, amelyet saját természetünkhöz és saját törvényeinkhez igazítunk, így otthonunkká válhat. István az idegen népek gyűrűjében, a keleti és a nyugati világ határán országot, hazát alapított. Nem években gondolkodott, hanem nemzedékekben. Így kerülhette el, hogy foglyul ejtse álmát az idő. Az ő éleslátása és vasakarata nélkül ma talán csak porfelhő lennénk, melyet egy hajdan nagy nemzet vert fel a történelem országútján. Elvégezte amit rábízott a sors. És éppen bennünket, ma élőket választott az idő arra, hogy megérjük és ünneppé emeljük államunk alapításának ezeréves fordulóját, a magyar millenniumot. Mert így válnak valósággá az álmok. (_)