Konrád
8 °C
26 °C

Akciós sztereó légvédelmi távmérő a honvédségtől

2005.02.14. 17:41
A katonai használtcikkek kiskereskedelmi és árveréses értékesítése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, 2004-ben hétszázmilliós bevételhez jutott az ÁPV Rt.-n keresztül a költségvetés a rengeteg leselejtezett gépjármű, páncélos szállítóeszköz, hajó, lokátor, repülő, műszaki cikk, zubony, tornacipő kiárusításával.

2004. január 30-án nyílt meg Marcaliban a Honvéd Katonai Használtcikk Bolt. A boltot a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai Logisztikai és Vagyonkezelő Részvénytársaság, mint az ÁPV Rt. vagyonkezelője üzemelteti. A katonai használtcikkek kiskereskedelmi értékesítése beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a vásárlói érdeklődés továbbra sem csökken számottevően, áll a társaság Indexhez eljuttatott közleményében.

Egy év nyitva tartás során 18 ezren vásároltak a honvédség leselejtezett készleteiből, a legdrágább árucikk egy sztereó légvédelmi távmérő volt, amiért 150 ezer forintot adott ki új gazdája. Az egy vásárló által eltapsolt legnagyobb összeg 8,8 millió forint volt, amiért cserébe hőszigetelt alumíniumládák kerültek a kosárba. A többnyire ócskaságszámba menő készlet bolti kiárusításából eddig 117 millió forint bevételre tett szert a cégen keresztül a költségvetés.

Bolton kívüli tevékenység

Minden eladó

A bolton kívül az úgynevezett inkurrens katonai készletek értékesítése nyilvános, zártkörű pályázattal és nyilvános árveréssel is folyt. 2004-ben 89 különféle eljárás után 238 szerződést kötöttek 622 millió forint nettó értékben. A vásárlási szándékot bejelentők nagy része gépjárművet szeretne venni, de sokan vágynak ruhaneműre, és mozgókonyhára is. Eladó repülőgépeket, vízi és harcjárműveket is sokan kerestek, a vevők közt magánszemélyeken, vállalkozásokon kívül önkormányzatok is megtalálhatók.

2004-ben több mint kétezer gépjárművet és páncélos szállítóeszközt adtak el 240 millió forint értékben, negyvenegy hajó lelt vásárlóra 68 millió forint értékben, ezeken kívül lokátorok, repülők, műszaki javítóanyagok, ruházati anyagok, térképészeti szakanyagok, lőszerek, fegyverek keltek el szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelően.

Értékes hulladék

A vásárlók zöme hulladékként ad túl a sokszor értékes anyagokat (például alumíniumot) tartalamzó katonai használtcikken, de sokan vásárolnak saját használatra is a militaris készletből, így például a hazai folyók némelyikén már közlekednek az elárverezett honvédségi hajókból. A honvédség amellett, hogy megszabadul a rozsdaette harceszközöktől és az idejétmúlt technikától, a tárolási költségek megtakarításával is profitál az állami tulajdonú részvénytársaság 2000-ben indult tevékenységéből.