Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Befagyott a TOP 22

2007.03.05. 07:35
Az idei év első két hónapjában összességében nem romlott tovább a politikusok megítélése, olvasható a Szonda Ipsos hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésében. Mint a a Népszabadság által közölt közvélemény-kutatásból kiderül, a tavalyi hatalmas presztízsvesztés után már ezt a hírt is kedvező fejleményként könyvelheti el a közélet.

Az elmúlt bő egy hónap eseményei (kordonbontás; a parlamenti ülésszak megkezdése; az MSZP kongresszusa és elnökválasztása) nem bolygatták fel a Szonda Ipsos huszonkét politikust összesítő népszerűségi listáját, a változások legtöbbjüknél minimális mértékűek.

A tavalyi hatalmas presztízsvesztés után ezt akár kedvező fejleményként lehet értékelni, még akkor is, ha a bizalom növekedésének kevés jele van; legfeljebb Gráf József agrárminiszter felzárkózása figyelemre méltó, illetve Molnár Lajos "lemaradása". A Szonda Ipsos 2007. február 16-a és 23-a között vette fel az adatokat a politikusok népszerűségéről.

Gráfot szereti az ellenzéki szavazó

Akár a korábbi hónapokban, ezúttal is Szili Katalin a listavezető, őt a szokásos hármas (Dávid Ibolya-Göncz Kinga- Sólyom László) követi. Hozzájuk csatlakozott most Gráf József is, egy hónap alatt négy pontot emelkedve. Orbán Viktor a 8., Gyurcsány Ferenc pedig a 19. Molnár Lajos megítélése egy árnyalatnyit romlott a múlt hónaphoz képest: 25-ről 23-ra esett a népszerűségi mutatója.

Az agrárminiszter pontszámai a múlt nyáron is effélék voltak, de az év második felében a politikusok általános presztízsromlását ő sem kerülhette el. Megítélésének sajátos pozitívuma, hogy az általa felügyelt területet legjobban ismerők még az átlagosnál is kedvezőbb véleménnyel vannak róla. A mezőgazdasági szektorban foglalkoztattak körében 51 pontot ért el. Elfogadottságát mutatja, hogy az ellenzék hívei körében ő az egyik legkedveltebb kormánypárti személyiség.

Fodor, Kóka: fej fej mellett

Az MSZP megválasztott tisztségviselői élvezik a párt híveinek rokonszenvét. Legnagyobb elfogadottsága az elnökké választott Gyurcsány Ferencnek van (72 pont), de két helyettesét, Juhász Ferencet és Szekeres Imrét is a közepesnél kedvezőbben értékelik (60-60 pont).

Az SZDSZ elnöki posztjáért küzdő Fodor Gábor és Kóka János megítélése a saját táboron belül az elmúlt egy hónapban semmit sem változott, mindkettejüknek 65 pont volt és maradt a népszerűségi mutatója.

Az MDF újraválasztás előtt álló elnöke, Dávid Ibolya a párt hívei körében a legkedveltebb politikus, 75 ponttal. Sajátjai között nagyjából ugyanilyen népszerű Orbán Viktor (77 pont), a Fidesz jelenlegi és eddig egyedüliként megnevezett elnökjelöltje.