Ágnes
2 °C
11 °C

Tíz százalékot veszített a Fidesz, az MSZP hetet nyert

2007.03.01. 14:54
A Fidesz továbbra is vezet az MSZP-vel szemben, azonban a két párt közötti különbség csökkent, derül ki a Tárki februárban készített pártpreferencia kutatásából.

A Fidesz hat százalékponttal vezet az MSZP-vel szemben az összes választó között, állapította meg a Tárki közvéleménykutató. Az MSZP-re a januári 17 százalékhoz képest februárban az összes választó 20 százaléka szavazna, míg a Fidesz támogatottsága a januári 30 százalékról februárra 26 százalékra csökkent.

Módszertan
A Tárki a február 8-a és 23-a között készített adatfelvétel során 1000 felnőtt lakost kérdezett meg életkor, nem, iskolai végzettség, valamint lakóhely szerint.

A biztos szavazó pártválasztók körében már nagyobb a különbség: a legnagyobb ellenzéki párt előnye tíz százalékpontos. Ugyanakkor a legnagyobb mérvő szavazatvesztést is ebben a körben szenvedné el a Fidesz: támogatottsága tíz százalékpontos csökkenés után februárra 47 százalékon állt, míg a szocialista párté hét százalékpontot emelkedve 37 százalékra nőtt.

A két nagy párton kívül csak az MDF érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ négyszázalékos, míg az MDF nyolcszázalékos táborral rendelkezik. A választók 56 százaléka menne el biztosan szavazni, ha most lennének a választások.

A Szonda Ipsos szerdán közzétett jelentése is a két párt közötti különbség olvadását állapította meg.